Hirdetés

Volt orosz elnök: atomfegyvereket lehet használni az elcsatolt ukrán területek védelmére

Morvay Péter portré Morvay Péter

Stratégiai atomfegyvereket lehet használni az elcsatolt ukrán területek védelmére – jelentette be Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök. Mint ismert, a hétvégén népszavazást tartanak négy ukrán tartományban az Oroszországhoz való csatlakozásról.

„A nyugati berendezkedésnek és általában a NATO-országok minden polgárának meg kell értenie, hogy Oroszország a saját útját választotta” – mondta Medvegyev, aki szerint a Moszkva arzenáljában lévő bármely fegyver, beleértve a stratégiai nukleáris fegyvereket is, felhasználható az Ukrajnától Oroszországhoz csatolt területek védelmére.

Medvegyev, aki egyben az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese is, kijelentette, hogy az oroszok által beiktatott és a szakadár hatóságok által tervezett népszavazásokat megtartják, azokból „nincs visszaút”.

„Ezért nem kell minket a Krím elleni NATO-csapásról szóló beszéddel riogatniuk a nyugdíjas nyugati tábornokoknak” - írta Medvegyev a Telegramon megjelent posztjában. 

„A hiperszonikus rakéták sokkal gyorsabban elérhetik az európai és az amerikai célpontokat."

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz tartalékosokat mozgósító beszédében szintén burkolt nukleáris fenyegetéseket intézett Ukrajna nyugati szövetségesei ellen. 

„Azoknak, akik nukleáris fegyverekkel próbálnak zsarolni minket, tudniuk kell, hogy a szél az ő irányukba fordulhat”.

Putyin azt állította, hogy a nyugati országok „minden határt átléptek”, és megpróbálták Oroszországot atomfegyverekkel „zsarolni”.

„Szeretném emlékeztetni azokat, akik ilyen kijelentéseket tesznek Oroszországról, hogy hazánk is rendelkezik különböző megsemmisítő eszközökkel, modernebbekkel, mint a NATO-országoké. És ha országunk területi integritása veszélybe kerül, természetesen minden rendelkezésünkre álló eszközt be fogunk vetni Oroszország és népünk védelmére. Ez nem blöff".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés