Hirdetés

Óriási botrány a Metánál: döbbenetes ok miatt rúgtak ki két tucat alkalmazottat

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Meta azért rúgott ki alkalmazottakat, mert az étkezési juttatásokat személyes tárgyakra, például pattanástalanító kendőkre és borospoharakra költötték.

A Meta körülbelül két tucat alkalmazottat bocsátott el Los Angeles-i irodájából, mert a vállalati étkezési krediteket helytelenül használták fel olyan dolgokra, mint mosószer, borospoharak és pattanáskezelő kendők - erősítete meg a vállalathoz közel álló forrás a CNN-nek

A közösségi médiaóriás számos irodája biztosít a dolgozóknak étkezést. A Meta két éve működő irodája a New York-i Penn Station közelében például egy olyan kávézóval rendelkezik, amely olyan, mint egy előkelő ételudvar, különböző bódékkal, amelyek mind ingyenesek a munkatársak számára.

Azonban a kisebb irodákban, ahol nincs étkezési szolgáltatás, a vállalat étkezési utalványokat biztosít az alkalmazottaknak — 20 dollárt reggelire, 25 dollárt ebédre és vacsorára —, hogy munkavégzés közben az irodába rendeljenek ételt. Az étkezési utalványokat arra szánják, hogy a dolgozók az irodában végzett munka során - a technológiai világban hírhedt módon néha hosszú órákon át tartó, a nap több étkezésre is kiterjedő munkaidőben - étkezhessenek.

Egy belső vizsgálat feltárta, hogy néhány Los Angeles-i alkalmazott az étkezési juttatásokat nem ételvásárlásra használta, hanem más dolgokat vett belőle, vagy az ételeket a saját otthonukba szállíttatták, állította a forrás. A Meta egy korábbi év eleji szabályozási dokumentumban közölte, hogy az egyéni alkalmazottak (kivéve a vezérigazgatót, Mark Zuckerberget) medián éves összjövedelme 379 050 dollár.

Az elbocsátások híre azt követően látott napvilágot, hogy a Meta csütörtökön elismerte, hogy a vállalaton belüli különböző átszervezések részeként leépítéseket hajtanak végre.

"Ma a Meta néhány csapata változtatásokat hajt végre annak érdekében, hogy az erőforrások összhangban legyenek a hosszú távú stratégiai célokkal és a helyzeti stratégiával” - mondta Tracy Clayton, a Meta szóvivője egy nyilatkozatban. "Ez magában foglalja néhány csapat áthelyezését más helyszínekre, és néhány alkalmazott áthelyezését más szerepkörökbe. Az ilyen helyzetekben, amikor egy szerepkör megszűnik, keményen dolgozunk azon, hogy más lehetőségeket találjunk az érintett alkalmazottak számára” - tette hozzá. 

A Meta ugyanakkor azt nem volt hajlandó megosztani, hogy hány alkalmazottat bocsátottak el. A leépítések az Instagram, a WhatsApp, a Facebook és a Reality Labs területén történtek. 

Az elbocsátottak között volt Jane Manchun Wong, egy neves biztonsági kutató, aki a technológiai világban az új közösségi médiafunkciók előrejelzésével vált ismertté, mielőtt a Meta 2023 júniusában felvette az Instagram és a Threads csapatába.

A Meta tavaly több mint 20 000 alkalmazottat bocsátott el több körben, hogy megfordítsa a bevételek csökkenését és a felhasználói növekedés stagnálását, amit Zuckerberg „hatékonyság évének” nevezett. A vállalat részvényei (META) közel 80%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés