Hirdetés

Váratlan bejelentést tett a Meta: 63 ezer fiókot töröltek az Instagramról

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Meta szerdán bejelentette, hogy eltávolított mintegy 63 ezer nigériai Instagram-fiókot, amelyek "szextorziós” csalásokat próbáltak elkövetni, főként felnőtt férfiak és néhány gyermek ellen az Egyesült Államokban. A csalók az Instagramon és a Facebookon is azzal fenyegették a felhasználókat, hogy azok intim fotóit vagy üzeneteit felfedik, ha nem kapnak pénzt - írja a New York Post.

A Meta tájékoztatása szerint a 63 ezer fiókon belül egy 2500 fiókból álló hálózatot is azonosítottak, amelyet egy 20 fős csoport működtetett, akik "elsősorban felnőtt férfiakat céloztak meg az Egyesült Államokban, és hamis fiókokat használtak személyazonosságuk elfedésére”. A vállalat közölte azt is, hogy a csalási kísérletek többsége sikertelen volt. 

Bár a csalók többsége felnőtt férfiakat célzott meg, néhány "szextortációs" kísérlet gyerekekre irányult, amelyeket a Meta jelentett az Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Nemzeti Központjának. A szextorziós csalások elleni céges fellépés azután történt, hogy egy dél-karolinai törvényhozó fia 2022-ben öngyilkos lett, mert egy csaló rászedte, hogy meztelen fotókat küldjön neki az Instagramon keresztül, majd azzal fenyegetőzött, ha nem fizet neki, akkor nyilvánosságra hozza a képeket. 

Egy 17 éves futball- és kosárlabda-sztár, Jordan DeMay is öngyilkos lett, miután az Instagramon szexuális zsarolás áldozatává vált. A helyi rendőrség és az FBI nyomon követte a csalókat Nigériáig, és kiadatásukat követően a két fiatal férfit az Egyesült Államokba szállították, ahol áprilisban bűnösnek vallották magukat.

Az FBI szerint a szexuális zsarolás az egyik leggyorsabban növekvő, gyermekeket célzó bűncselekmény az Egyesült Államokban. A nigériai "Yahoo fiúk" az interneten keresztül célozzák meg a felhasználókat, és olyan csalásokról ismertek, amelyek hihetetlen hozamokat ígérő befektetéseket kínálnak. A becenév a 1990-es évek végén indított Yahoo email szolgáltatásra utal. A nigériai csalókat gyakran nevezik 419-es csalóknak is, ami a csalásokat kezelő nigériai büntető törvénykönyvre utal.

A Meta korábban betiltotta a Yahoo fiúkat a Veszélyes Szervezetek és Személyek irányelvében, és lépéseket tett a csalók könnyebb azonosítása érdekében.

Az Instagram-fiókok eltávolítása mellett a Meta 5700 Facebook-csoportot, 1300 Facebook-fiókot és 200 olyan Facebook-oldalt szüntetett meg, amelyek tippeket adtak a csalóknak. "Ezeknek az erőfeszítéseik között szerepelt, hogy szövegeket és útmutatókat ajánlottak fel, amelyeket az emberek átverésekor használhattak, és linkeket osztottak meg olyan fotógyűjteményekhez, amelyeket hamis fiókok feltöltéséhez használhattak” - írta közleményében a Meta.

A Meta az év elején jelentette be, hogy új jeleket fejlesztett ki, amelyek segítségével felismerhetőek a "szextortációs" csalásokban résztvevő fiókok. A Meta közölte azt is, hogy lépéseket tett annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy ezek a csaló fiókok kapcsolatba lépjenek a tizenévesekkel. 

A vállalat közölte, hogy megkezdte egy új funkció tesztelését, amely felismeri az Instagram közvetlen üzeneteken keresztül küldött, meztelenségnek tűnő képeket. Ez az irányelv arra hivatott, hogy "óvatosságra ösztönözze az embereket, amikor érzékeny képeket küldenek” - mondta a Meta.

A vállalat elmondta, hogy a csaló fiókok automatikus azonosítása azóta is folytatódik, hogy a nigériai alapú fiókok tömeges leállításra kerültek. "A zavar óta rendszereink folyamatosan azonosítják és automatikusan blokkolják a csoportok visszatérési kísérleteit” – mondta a Meta. "Továbbra is erősítjük ezeket a rendszereket, hogy minél hatékonyabbak legyenek.”

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés