Hirdetés

Botrány: Kitiltották a köztársasági elnököt a haláltáborból

Morvay Péter portré Morvay Péter

A szerb elnök a „horvátországi Auschwitzba” készült, ahol nagyapját megölték

Hivatkozás másolása

Aleksandar Vučić szerb elnök magánlátogatáson szeretett volna Horvátországban tisztelegni nagyapja emléke előtt, akit a jasenovaci táborban gyilkoltak meg.

Kérését a horvát kormány megtagadta, emiatt súlyos diplomáciai feszültség keletkezett Szerbia és Horvátország között. 

Gordan Grlić-Radman horvát külügyminiszter szerint a tiltás oka biztonsági természetű: „Egy ország elnöke védett személy, és egy ilyen érkezéshez a horvát hatóságok bevonása szükséges. Elfogadhatatlan, hogy Horvátországot hivatalosan nem értesítették a látogatásról”.

A világ legismertebb nácivadászaként ismert izraeli kutató a NapHírének elmondta, hogy 

„Jasenovacot joggal nevezik horvát Auschwitznak”.

Efraim Zuroff – aki korábban Magyországon is több háborús bűnöst leplezett le – lapunknak felidézte, hogy Jasenovac a második világháború alatt a megszállt Jugoszláviában, az akkori Független Horvát Államban létesített koncentrációs tábor volt. A tábor az akkori usztasa rezsim részeként működött, amely az egyetlen olyan ország volt, amely együttműködött a nácikkal saját koncentrációs és haláltáborok működtetésében. A jasenovaci táborban szerbek, zsidók és kisebb etnikai csoportok, például romák százezreit ölték meg.

„A legtöbb áldozat azonban szerb volt, köztük Vučić elnök nagyapja is. Az unokától nem tagadhatnák meg a látogatást.”

Zuroff szerint a botrányos kitiltás a két ország között a balkáni háború óta fennálló ellenséges viszony következménye. A két ország között legutóbb a gázszállítások miatt keletkezett feszültség. „Lehet mondani, hogy ez egy politikai kérdés, de ez egy személyes és emberi jogi kérdés is”.

A kutató hozzátette: a jasenovaci koncentrációs tábor bizonyos szempontból haláltábornak tekinthető, még akkor is, ha történelmileg nem így kezelték. „Az emberek általában csak a lengyelországi haláltáborokról beszélnek, de ebben a táborban [Jasenovacban] volt gázkamra. Az emberek többségét nem a gázkamrában ölték meg, mégis a legszörnyűbb módokon végeztek velük.” A horvát usztasák kegyetlenségei a nácikat is meglepték. 

„Az usztasa szervezet annak a generációnak az ISIS-e volt.”

A botrányos kitiltás kapcsán a szerb elnök nagyon visszafogottan csak annyit mondott, hogy meglepte a horvát reakció, de reméli, hogy egy későbbi időpontban ellátogathat az emlékhelyre. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés