Hirdetés

Ártatlanul ült 37 évet a börtönben ez a férfi: 5 milliárd forint kártérítést kapott

Nap Híre portré Nap Híre

A férfi még csak 18 éves volt, amikor előbb halálra, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Élete legnagyobb részét börtönben töltötte, de 37 év után kiderült, hogy ártatlan.

Robert DuBoise mindössze 18 éves volt, amikor 1983 augusztusában szexuálisan bántalmaztak, majd brutálisan meggyilkoltak egy 19 éves lányt, Barbara Gramset a floridai Tampában, és ami miatt DuBoise-t állították elő gyanúsítottként - idézte fel a Bors. A lap szerint a nyomozás annak idején egy sebhelyen alapult, amit a lány arcán találtak: ezt az orvosszakértő harapásnyomként azonosította, és úgy vélték, a gyilkostól származik.

Robertet egy, a bűntény közeli benzinkút munkatársa gyanúsította meg, mivel a férfi egy olyan csoporthoz tartozott, amely közismert volt a gyakori rendbontásokról a környéken. A nyomozók ezután több férfitól is harapásmintát gyűjtöttek be, köztük Roberttől is, majd egy törvényszéki fogorvos arra a következtetésre jutott, hogy fogai megegyeznek a meggyilkolt lány arcán lévő sebbel. A férfit így bűnösnek találták és halálos ítéletet kapott, amit végül életfogytiglani börtönbüntetésre változtattak meg.

2020-ban aztán jött a fordulat: Robert kiszabadult a börtönből, miután két évvel korábban sikerült meggyőzni az ügyészeket arról, hogy vizsgálják felül az ügyet: ekkor egy, az 1980-as években még nem elérhető DNS-teszt eredménye kimutatta, a bűntényben két másik férfi - Amos Robinson és Abron Scott - az érintett, akik ekkor már mindketten életfogytiglani börtönbüntetésüket töltötték, egy másik gyilkosság elkövetése miatt.

Bár Robert DuBoise élete legnagyobb részét a rácsok mögött töltötte, most arról beszélt, hogy nem haragszik senkire. "Nem hagyom, hogy a harag irányítsa az életemet, vagy az elmémet. Úgy döntöttem, nem leszek megkeseredett. Nem akarok senkit sem utálni, és nem is utálok senkit" - fogalmazott a ma már 59 éves férfi, akinek februárban 14 millió dollár (5 milliárd forint) kártérítést ítéltek oda.

Márciusban Abron Scott beismerte Barbara és egy másik tampai nő, Linda Lansen meggyilkolását, mialatt Amos Robinson továbbra is a tárgyalásra vár. Mindkét férfi érdekelt még legalább három másik, Tampában elkövetett, megoldatlan ügyben.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés