Hirdetés

Ártatlanul a rácsok mögött: "volt, hogy elvesztettem az eszem"

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A 70 éves Glynn Simmons férfi élete nagy részét börtönben töltötte egy olyan gyilkosságért, amelyet nem ő követett el.

Simmons 2023 júliusában szabadult a börtönből. Decemberben ártatlannak nyilvánították Carolyn Sue Rogers 1974-es meggyilkolásának ügyében. Ezzel a férfi lett a leghosszabban ártatlanként börtönben ülő ember az Egyesült Államokban - írja a BBC

Glynn Simmons
Glynn Simmons Fotó: BBC

A kerületi bíróság megállapította, hogy az ügyészek nem adtak át minden bizonyítékot a védőügyvédeknek, beleértve azt is, hogy egy tanú más gyanúsítottakat is azonosított. Simmons 22 éves volt, amikor őt és vádlott-társát, Don Robertset 1975-ben halálra ítélték, amit később életfogytiglani börtönbüntetésre enyhítettek.

"Az ártatlanság segít megtartani a hitet. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy egy pillanatra sem vesztettem el a hitemet. De ez olyan, mint egy gumiszalag - kitágul és visszatér az eredeti állapotához"

- fogalmazott a férfi a BBC-nek.

Bevitték egy rendőrőrsre, ahol a rendőrök felvázolták neki Rogers egy hónappal korábbi, Oklahoma City egyik külvárosában egy italbolt kirablása során elkövetett gyilkossági ügyét. A férfi éppen akkor lett 21 éves, nem volt tisztában vele, mihez van joga és mihez nincs.

Simmons elmondta, hogy egy szemtanút, akit az incidens során fejbe lőttek, de túlélte, arra kértek, hogy a felsorakoztatott emberek közül mutasson rá arra, aki szerinte elkövethette a gyilkosságot. Az illető soha nem azonosította őt, ennek ellenére elítélték. A férfi szerint mindennek köze lehet ahhoz, hogy akkoriban még erősen érezhető volt a társadalomban a rasszizmus.

Voltak napok a börtönben, amikor, mint fogalmaz, "elvesztette az eszét": szorongásos rohamai voltak, és egyre inkább kezdte azt hinni, hogy sosem tisztázzák a nevét.

Alig egy évvel a szabadulása előtt májrákot diagnosztizáltak nála, ez volt a második csatája a betegséggel. Felkerült egy kezelési várólistára, de nem tudott kemoterápiát kapni, mielőtt kijött volna a börtönből. Ez idő alatt áttétek alakultak ki nála.

Keserédes szabadság

Hivatkozás másolása

Mióta elhagyta a börtönt és ártatlannak nyilvánították, Simmons rengeteg érzelmi vihart élt meg, de egyvalami mindig ott van benne: a hála. A karácsonyt a fiával, három unokájával és hét dédunokájával töltötte.

Azonban állítása szerint Oklahoma államától azóta sem kapott még egy bocsánatkérést sem. A börtönből személyes holmik és az alapvető szükségleteire és orvosi kezelésekre szánt pénz nélkül távozott. Az Oklahomában jogtalanul elítéltek akár 175 ezer dollár kártérítésre is jogosultak, de Simmons úgy véli, hogy a kártérítés valószínűleg csak évek múlva érkezik meg.

Eközben a számára szervezett adománygyűjtés 326 ezer dollárt hozott össze, ami nagy segítség az "új életben" való elinduláshoz.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés