Hirdetés

A bitcoin árfolyam zuhan, adják el az emberek a bányász hardvereket

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Az egyik legújabb bitcoin hír, hogy zuhant az árfolyama. De olvashattuk róla azt is, hogy valaki 1353 milliárdnyit lopott és most 10 év után elkapták. A felhasználók pedig úgy adják el a gépeiket, mintha nem lenne holnap. Mi történik a bitcoin körül?

Tényleg nem túlzás zuhanásról beszélni, ha a bitcoin árfolyamát nézzük. Egy nap alatt több, mint tíz százalékot zuhant, ma pedig tovább esett és már 17.343 dollárnál jár a cikk írásának pillanatában. Már júliusban is pánikban volt a piac. Együtt zuhant a tőzsde és a Bitcoin.

A Vg.hu ezt megfejelte azzal, hogy több mint tíz százalékot estek kedden a Coinbase kriptokereskedő cég részvényei is, ami azt jelentette, hogy július után először benézett az árfolyam az ötven dolláros lélektani határ alá. Velük mi történt? Hát, nagyon nem tett jót az árfolyamnak, hogy a hírek szerint riválisai, a Binance és az FTX hamarosan egyesülhetnek. 

Mi az a bitcoin és mit kell tudni róla? Kisokos videó

Hivatkozás másolása

És ha már a bitcoinnál járunk, említsünk meg egy érdekes esetet is. Egy hacker 1353 milliárd forintnyi kriptovalutát lopott és most 10 év után el is kapták. James Zhong még 2012-ben lopott pénzt a sötét web egyik illegális piacteréről. Ha bűnösnek találják, 20 év börtönt is kaphat - írja a hvg.hu.

A BBC arról számolt be,hogy az 50 676 bitcoint különféle eszközökön találták meg a hacker otthonában. Volt például padlóba rejtett széfben és egy pattogatottkukoricás-dobozban is belőle. A Silk Roadról eltulajdonított és előkerült bitcoin valószínűleg bekerül a könyvekbe is. A hatóság szerint ez a történelem második legnagyobb lefoglalása.

Mit hoz magával az árfolyam?

Hivatkozás másolása

A bitcoin árfolyamának zuhanása egyébként sokak által nem várt következményekkel is jár. Az SG.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy Egyre több cég és magánszemély dönt úgy, hogy értékesíti a népszerű kriptovaluta kitermelésére szolgáló alkalmazásspecifikus integrált áramköröket. Abban, hogy a bányászattal sokan felhagynak, még az energia ára és így a gáz ára is meghatározó lehet. A mostani helyzetben ugyanis jóval költségesebb mulatság bányászni.

A készülékekre ugyanakkor nem olyan könnyű vevőket találni. "Csak körülbelül néhány tucat nagyvásárló van" 

- idézte Ethan Vera, a Luxor kriptovaluta-termelő társaság ügyvezető igazgatójának szavait a lap.

Nincs azonban minden veszve, valaki ilyenkor is meglátja a lehetőségeket. Az iparág egésze ugyan hatalmas nyomás alatt van, de akad befektető, aki ilyenkor vásárol. Egy bányászathoz szükséges hardvereket gyártó cég, a Bitdeer 250 millió dolláros alapot hozott létre berendezések vásárlására és üzemeltetésére - olvasható a lap cikkében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés