Hirdetés

Benjamin Netanjahu Washingtonba utazott, Joe Bidennel is találkozik

Virág Sára portré Virág Sára

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfő reggel Washingtonba utazott, ahol Joe Bidennel is találkozik.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfő reggel Washingtonba utazott, ahol találkozik Joe Biden amerikai elnökkel, nem sokkal azután, hogy az bejelentette a visszavonulását. Netanjahu a kongresszus előtt fog beszédet tartani, miközben Biden visszavonulása miatt egyrészt teljesen felbolydult az amerikai politika, másrészt egyre nagyobb nyomás helyezedik rá amiatt, hogy kössön békét a Hamásszal és fejezze be a háborút – írja a Times of Israel

Mielőtt felszállt volna a Washingtonba tartó repülőgépre, Netanjahu Izraelben is beszédet tartott, megemlítve Biden visszavonulását, majd hozzátette, köszönetet akar neki mondani a közel negyven éves baráti szövetségért, ami összefűzi őket. "Ez a látogatás remek alkalom lesz arra, hogy köszönetet mondjak neki azért a segítségért, amelyet a háborúhoz nyújtottak, illetve a szenátorként, alelnökként és elnökként tett kiváló szolgálataira" – hangsúlyozta. 

Netanjahu azt is leszögezte: nyomatékosítani fogja Washingtonban, hogy attól függetlenül, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, "Izrael továbbra is a legerősebb és legnélkülözhetetlenebb szövetségesük lesz a Közel-Keleten". A lap megjegyezte, úgy tűnik, Netanjahu félreteszi a Biden és közte az utóbbi időben felgyülemlő ellentéteket, legalábbis egyelőre. 

A washingtoni látogatás "remek alkalom lesz arra, hogy megvitassuk, hogyan valósítsuk meg a továbbiakban azokat a célokat, amelyek mindkét ország számára fontosak – az összes túsz szabadon bocsátását, a Hamász legyőzését illetve az Irán jelentette fenyegetéssel való szembenézést" – fogalmazott Netanjahu, hozzátéve, hogy "a háború és bizonytalanság idején fontos, hogy Izrael ellenségeinek világos legyen: az Egyesült Államok és Izrael egymás mellett foglalnak helyet". 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés