Hirdetés

90 éve született a betört orrú Profi, aki minden nő szívét megdobogtatta

Morvay Péter portré Morvay Péter

Ma 90 éve született a világhírű francia színészlegenda, Jean-Paul Belmondo, akit a közönség rajongása emelt a filmes legendák legnagyobbjai közé.

Belomondo 1933-ban Neuilly-sur-Seine-ben látta meg a napvilágot. Művészcsaládban nevelkedett, apja szobrász, anyja festő volt. 

Jean-Paul fiatalon bohóc szeretett volna lenni, a sportok közül pedig a labdarúgás és az ökölvívás érdekelte. 

Ez utóbbival aktívan is foglalkozni kezdett, ám a legenda ellenére orrát nem egy mérkőzésen, hanem egy iskolai bunyó során törték be.

17 évesen a Comédie-Française egyik előadásán látta A púpos című előadást, ami olyan nagy hatást gyakorolt rá, hogy eldöntötte, színész lesz.

A Színművészeti Főiskolán a francia színjátszás későbbi nagyjaival járt együtt: Jean-Pierre Marielle, Annie Girardot, Françoise Fabian, Bruno Cremer és Jean Rochefort is akkoriban tanulták a szakmát.

1954-ben a Molière című 25 perces rövidfilmben játszotta élete első filmszerepét, és ugyanebben az évben színpadon is bemutatkozhatott. 1956-ban fejezte be a főiskolát, majd színházi színészként kezdett ténykedni. 

Jean-Paul Belmondo az Ászok ásza című, 1982-es filmben
Jean-Paul Belmondo az Ászok ásza című, 1982-es filmben Getty Images

A világsikert Jean-Luc Godard Kifulladásig című mozija hozta el számára, 1960-ban. A film François Truffaut ötlete alapján készült. 

Godard igyekezett a legspontánabb körülményeket teremteni, ezért például nem zárták le a forgatási helyszíneket, s olykor maguk a színészek se tudták, hol van a kamera. 

A filmben Belmondo partnernője Jean Seberg volt, akivel nagy önállóságot kaptak a figurák megformálásában. Az alkotás a kritikusok körében óriási sikert aratott, noha a közönség eleinte nem tódult a mozikba. Mégis, a korábban alig ismert Belmondo rövid idő alatt 

egy nemzedék bálványozott példaképe és sztárja lett.

Több szórakoztató produkcióban is főszerepet vállalt, de ragaszkodott ahhoz, hogy kaszkadőr nélkül, ő maga hajtsa végre a legveszélyesebb akciókat is.

Művészi szempontból figyelemre méltó volt Belmondo olaszországi kitérője, ahol többek között Sophia Loren (Egy asszony meg a lánya), Gina Lollobrigida (Őrült tenger) és Claudia Cardinale (Az utcalány) partnereként tűnt fel.

Magyarországon is kultuszfilmnek bizonyult A profi (1981), amelyet csak Franciaországban több mint ötmillióan láttak. Filmen és színpadon egyaránt sikerrel játszotta Jean Valjean szerepét Victor Hugo A nyomorultak című művének adaptációiban.

Belmondo népszerűsége élete végéig töretlen maradt, noha kora miatt az utolsó években már egyre kevesebb szerepet vállalt.

Elsősorban a családjának igyekezett szentelni magát.

2013-ban forgatta a Fegyveres banditák című akciófilmet, a rendező – sok más közös filmjükhöz hasonlóan – Claude Lelouch volt. 2016-ban Belmondo sokadszor tette tiszteletét a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol átvehette az Arany Oroszlán-életműdíjat.

Belmondo 88 évesen, 2021-ben hunyt el Párizsban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés