Hirdetés

Bejelentette a meteorológiai szolgálat, nagy változás jön

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Az egyértelmű és egységes kommunikáció érdekében az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző rendszerében a figyelmeztető előrejelzéseket hőség helyett ezentúl magas középhőmérsékletre adja ki.

Hozzátették: azért változtattak a korábbi gyakorlaton, hogy egyértelművé tegyék, a hőségriasztást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vezetője, az országos tisztifőorvos rendeli el, figyelembe véve a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit, veszélyjelzéseit.

A jövőben magas hőmérsékletre vonatkozó elsőfokú figyelmeztetést adnak ki, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi vármegyének megfelelő területen legalább egy napig 25 és 27 Celsius-fok között várható. 

Második szintű figyelmeztetést adnak ki, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi vármegyének megfelelő területen legalább egy napig 27 és 29 fok között várható. A figyelmeztetés legmagasabb szintje, amikor a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi vármegyének megfelelő területen legalább egy napig 29 fok fölött várható - írja az MTI.

Felhívták a figyelmet arra is, közeleg az idei szezon első hőségperiódusa.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés