Hirdetés

Ez fájni fog: ennyit drágul a bankolás Magyarországon

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egyre több pénzbe kerül a számlavezetés, az ügyfelek többsége tavasztól, egyrészük pedig már januártól nagyobb levonásokkal szembesülhet.

Az RTL a Bankmonitor információi alapján írról ír, hogy az alapszámlákért akár havi három ezer forintot is elkérnek a bankok. Bár az ügyfelek többsége kedvezőbb csomagot találna, ha körültekintően választani, azonban van, aki számára ez nem elérhető, mert nem felel meg a feltételeknek, például nincs havi jövedelme. A lap szerint a legszegényebbek járnak a legrosszabbul. 

Aki kéri, annak akár úgy is számlát nyitnak a bankok, hogy nincs rendszeres jövedelme. 2016-tól például részfoglalkoztatottaknak és munkanélkülieknek is jár az Unióban egy úgynevezett alapszámla. Ennek díját a minimálbérrel arányosan emelhetik. 

A kártyás fizetés továbbra is ingyenes marad, és a havi két készpénzfelvétel is díjtalan 150 ezer forintig, ám a számlavezetésért már szép árat fizethetünk. A Bankmonitor szerint ma egy bankszámla havi díja 0 és 3500 forint között mozog.

Az információk szerint a bankok kétharmada készül emelésre, a következő hetekben 15-20 százalékkal drágulhat a bankolás.

Hivatkozás másolása

Ami még inkább lesújto a magyaroknak, hogy a szerződés szerint az infláció mértékével növelhetik a tarifáikat. A különadók miatt nagyobb mértékben fognak élni az inflációs emelés lehetőségével, ami ugyancsak jogszabályban rögzített. 

 

Mint írták, az ügyfelek többsége akár évi több tízezer forintot is spórolhatnak, ha kedvezőbb számlacsomagra váltana. A Bankmonitor számításai szerint a magyar banki ügyfelek 75 százaléka érhetne el alacsonyabb költségű bankszámlát, csak sokan nem hajlandók arra időt szánni, hogy ezt megvizsgálják, és lépjenek is.

A jegybank legutolsó adatai szerint a magyar ügyfelek 65 százaléka már 2020-ban havi ezer forintnál többet fizetett a bankolásért, pedig alig használta a számláját.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés