Hirdetés

Mikor érti meg Balog Zoltán, hogy ideje végleg lelépnie?

Nap Híre portré Nap Híre

A kegyelmi ügybe belebukott Novák Katalin és Varga Judit is, Balog Zoltán református püspök azonban ragaszkodik a hivatalához, még annak ellenére is, hogy már 106 értelmiségi aláírta azt a nyilatkozatot, amely lemondásra szólítja fel.  Az aláírók a református egyház tagjai, és mindannyian úgy gondolják: az egyház egészen addig veszít hiteléből, míg Balog Zoltán ragaszkodik püspöki hivatalához. 

Tovább élesedik a Balog Zoltán személye körüli vita a református egyházon belül: most 106 értelmiségi egyháztag nyilatkozatban szólította fel Balog Zoltánt, hogy mondjon le püspöki címéről - derül ki az ATV Híradó riportjából. 

"Ezt nem az egyház hozta magára, hanem egy konkrét személynek egy olyan döntése, amiről egyébként az egyház vezető testületei sem tudtak" - magyarázta Zalatnay István. A filozófus nem kételkedik abban, hogy Balog Zoltán sokszor segített is az egyházának, de ezzel az üggyel ártott. "Vannak olyan történetek hogy a presbiter bácsi odamegy a lelkészhez amikor indulnának a gyülekezeti kirándulásra azzal, hogy hát talán jó lenne a kisbusz oldaláról a református nevet letörölni" - tette hozzá. 

A nyilatkozat egy másik támogatója úgy látja, a református egyház jelen helyzetben nem vonzó a nem hívők számára.  ",Nekem nincs illúzióm azzal kapcsolatban, hogy ezt a nyilatkozatot Balog Zoltán elolvassa és lemond. Amiért én mégis jónak gondolom ennek a megjelenését az az, hogy megmutassuk a világnak, hogy az egyház nem csak a pártfegyelem logikájával és politikai logika mentén működő szervezet, ami látszik a közéletben" - fogalmazott Molnár Illés műfordító és kritikus. Molnár elmondása szerint több olyan emberről hall, akik kiléptek az egyházból, ezt viszont eltúlzott reakciónak gondolja. Arany Krisztina szintén úgy döntött, hogy a felhívás mellé áll. A tanár szerint az egyház a bántalmazottak felé nagyon rossz üzenetet közvetít azzal, hogy Balog Zoltán püspök maradt.

"Akik nyertesnek érzik magukat azáltal, hogy Balog Zoltán nem mond le, szerintem ők nem látják azt, hogy az egyház tagjaiként ők is vesztesei ennek" - mondta, hozzátéve, hogy az, hogy az ember meg tudja tartani a vezetői hatalmát, az nem nyereség hitbeli, morális szinten. A pedagógus beszélt arról is, hogy abban nem kételkedik, hogy Balog Zoltán megbánta a tettét. 

Az ATV Híradó kereste Balog Zoltán hivatalát is, hogy megtudhassák a Dunamelléki egyházkerület püspökének álláspontját, valamint azt, hogy Balog fontolgatja-e a lemondását, azonban nem kívántak nyilatkozni. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés