Hirdetés

Drámai dolgot művelt az ítéletidő a Balatonnál

Nap Híre portré Nap Híre

Szombat délben nagyon érdekes adatokat mértek, kibillent a tó víztükre.

Már szombaton beszámoltunk róla, hogy egy hónap után váratlanul egy centiméternyit csökkent a Balaton átlagos vízállása, méghozzá 125 centire. Ez azért is érdekes, mert már hetek óta átlagosan 126 centiméteres volt a vízszint, ami a téli üzemi szintnél is magasabb.   

Most a viharos szél okozott meglepetést a tónál: az átlagos vízállás tegnap reggel 125 centimétert mutatott, ehhez képest délben a tó észak-keleti részén fekvő 

Balatonfűzfőn 139 centiméter, míg a nyugati medencében Keszthelyen és Balatonmáriafürdőn csak 120 centiméter volt a vízállás. Ez azt jelenti, hogy a szél megbillentette a víztükröt.

Pontosan négy éve, 2020. február 10-én a 12 órakor mért adatok szerint 81 centiméternyi különbség volt a keszthelyi és a balatonfűzfői vízszint között.

Balatonfűzfőn akkor 154 centiméteres, Keszthelyen pedig 73 centiméteres volt a vízállás, vagyis a tó víztükrének ritka, kelet-nyugat irányú megbillenése miatt 81 centiméteres volt az eltérés a keleti és az észak-nyugati vízszint között - idézi fel a Hirbalaton.hu

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés