Hirdetés

Baj van a Balatonnál, rendkívüli döntést hoztak

Nap Híre portré Nap Híre

Már hetek óta átlagosan 126 centiméteres a vízszint a Balatonnál, és mivel ez a téli üzemi szintnél is magasabb, így hétfőtől még intenzívebben eresztik majd a Balaton vízszinjét. Erre azért van szükség, hogy elkerüljék a víz károkat okozzon. 

Az Infostart azt írja, Sió felső szakaszán továbbra is elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, ami befolyásolja a leereszthető víz mennyiségét. Ugyanakkor a vízhőmérséklet az elmúlt napokban Siófoknál már fagypont fölé emelkedett, a tavon kialakult vékony jégréteget olvasztja a napok óta tartó enyhe idő, ez is némileg növeli a vízszintet. A portál felidézte, a vízszint csökkentését már decemberben megkezdték, de még mindig elég magas ahhoz, hogy tartós és viharos szélben kiöntésekhez,  jégtorlódáskor a partvédő kövek hatástalanságához vezet.

A Balatonból a Sió-csatorna irányába jelenleg vízeresztés zajlik az új siófoki vízleeresztő zsilipen keresztül.

Figyelembe véve a 2022-es rendkívül aszályos évet, valamint az éghajlatváltozásból adódó időjárási szélsőségeket, fontos cél a Balaton vízkészletének megóvása. Az elmúlt hónapok átlagosnál csapadékosabb időjárása ebből a szempontból kedvezőnek tekinthető – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Megjegyezték azt is, hogy a tómederben tározott vízmennyiség csökkentése (azaz az óvatos vízeresztés) az alacsonyabban fekvő déli parti települések védelme érdekében indokolt.

Az OVF fontosnak tartotta felhívni a figyelmet, hogy a vízeresztés már megváltozott, és már jóval kedvezőbbek feltételek, mint korábban. Az újjáépült Sió-zsilip a régi létesítményhez képest sokkal nagyobb vízeresztő képességű, rugalmasabb és biztonságosabb vízszintszabályozást biztosít, vízeresztés esetén üzemeltetése a modern technikának köszönhetően jelentősen kiszámíthatóbb. A jelenlegi vízeresztés már az új zsilipen keresztül történik „óvatos”, 15 köbméter/másodperces hozammal, a Dunán érkező árhullámok miatt eresztik lassan a vizet.

Kitört a pánik a Balatonnál

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, hétvégén kitört a pánik a Balatonnál, miután egy nő alatt beszakadt a tó jege Tihanynál. A bajbajutott nőt egy neves balatonfüredi cukrászda tulajdonosa, Bergmann Ernő mentette ki a magyar tengerből.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés