Hirdetés

Sokkoló válság a Balatonnál: menekülnek a fiatalok, a nyugdíjasok paradicsomává vált a térség

Nap Híre portré Nap Híre

Az országos átlagot jóval meghaladó elöregedés sújtja a Balatont, a helyi fiatalok közül pedig sokan már másutt telepednek le. Árnyalja a képet, hogy a betelepülők között előfordulnak fiatalok is, azonban egyre súlyosabb a demográfiai válság.  A 60 év feletti korosztály 38 százalékát adja a lakosságnak a tó térségében.

Balatonszentgyörgyre új házasok, kisgyermekes szülők is költöznek, de még nagyobb távolságról, például az Alföldről vagy északkelet Magyarországról is érkeztek a településre. Azonban az öregedő településszerkezetet befolyásolja a külföldiek jelenléte is, hiszen a német, angol, holland családok jellemzően korosabbak és rontják a település korfáját - írja az EconomX.

A 60 év feletti korosztály 38 százalékát adja a lakosságnak – mondta Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere, aki azt is közölte, hogy a településen új utcát készülnek nyitni, ahol az önkormányzat kedvezményes telkeket biztosítana, kizárólag fiataloknak. 

Nem új keletű a probléma, mert a balatoni lakosság idősödése évtizedek óta tart, amit csak most vesszünk észre, mert fáziskésésben vagyunk – tette hozzá mindehhez Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, aki szerint már évtizedekkel ezelőtt tapasztalható volt, hogy aki nyugdíjba ment és megtehette, odaadta a gyerekeinek a lakását, ahol eddig élt, és a Balatonnál telepedett le. "Sokáig így növekedett a tónál élők száma. Szívesen látjuk az idősebbeket, de el kell mondani, hogy hozzák magukkal a szociális és egészségügyi problémáikat is" - fogalmazott Lombár.

Hozzátette: "Nagyobb gondnak látom, hogy azért nem tudnak a fiatalok helyben maradni, mert nincs pénzük házvásárlásra, miután az ingatlanárak elszabadultak a Balatonnál. Sok tízmillió forint egy üres telek ára, és komplex megoldás kellene a problémára, a területfejlesztési miniszter szolgálati lakásokkal segítené a fiatalok helyben maradását, de szerintem ez csak részben jelenthet megoldást."

Galácz György, Balatonmáriafürdő októberben leköszönő polgármestere abban látja a demográfiai probléma gyökerét, hogy a tóparti településeken nincs ipari környezet, ahol nagy létszámban el tudnának helyezkedni a fiatalok, mivel kimondottan a vendéglátásra és az állami feladatok ellátására korlátozódik a balatoni térség városaiban a munkalehetőségek száma. 

Elfoglalják a Balatont a külföldiek

A naphire.hu is megírta, hogy a koronavírus-járvány óta erősödött a külföldi vásárlók jelenléte az ingatlanpiacon: németek, osztrákok, hollandok és svájciak is vesznek házat a Balaton környékén. Ráadásul egészen olcsón juthat otthonhoz a külföldiek, ugyanis nem a közvetlen tóparti házakat keresik, hanem a tóhoz közelebbi településeken vásárolnak, ahol már alacsonyabbak az ingatlanárak. 

Korábban arról is írtunk, hogy Zalában és Somogyban minden ötödik lakásvásárló külföldi volt az elmúlt év végén. A külföldiek - köztük a hollandok és a britek - már nemcsak a Balaton környékén, hanem távolabbi kis településeken is vásárolnak ingatlanokat. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés