Hirdetés

Lecsapják a kezünkről a Balatont a külföldiek: drámai a helyzet

Nap Híre portré Nap Híre

Nagyon úgy tűnik, hogy a külföldiek tényleg felvásárolják a Balatont: a tavalyi utolsó negyedévben minden ötödik lakásvásárló külföldi volt Zala és Somogy megyében - derül ki a jegybank lakáspiaci jelentéséből.

A Pénzcentrum azt írja, mindez egyfelől a Balatonnak tudható be, emellett Zalában közrejátszhatott Ausztria közelsége is. Zala megyében 2023 negyedik negyedévében az ingatlanvásárlók 21,4 százaléka volt külföldi, ez a legmagasabb érték a 2016 óta vezetett adatsor szerint. Somogyban ugyanekkor 19,4 százalék volt a nem magyar lakásvásárló, ez itt nem a legmagasabb érték, 2023 harmadik negyedévében 20 százalék felett is volt az érték.

Viszonyítási alapként: a tavalyi év utolsó három hónapjában összességében országosan 5,9 százaléknyi volt a külföldiek aránya, de még Budapesten is csak 7,6 százalékos. A pesti belvárosban (V., VI., VII., VIII., IX. kerület) 17,8 százaléknyi volt a nem magyar lakásvásárló a tavalyi utolsó negyedévben.

A szakértők azt mondták a lapnak, hogy a magyar tengernél stagnálás, csökkenés figyelhető meg az ingatlanárakban. Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője szerint tavaly az északi parton 719 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, míg a déli part saját partszakasszal rendelkező településein 615 ezer Ft/m2-ért lehetett ingatlant vásárolni.

"A déli parton stagnálás érezhető, a tavalyi négyzetméterárakkal csaknem megegyező, 616 ezer forintos áron lehetett ingatlanhoz jutni idén, míg az északi part településeinek átlaga szintén enyhe, 1%-os irányárváltozással, 725 ezer forintra emelkedett a használt ingatlanok szegmensében" - ismertette a legfrissebb adataikat.

Az Otthon Centrum adatai szerint azonban 2024 első negyedévében a Balaton déli partján voltak magasabbak az árak. A déli parti településeken a használt házak átlagos négyzetméterára 547 ezer forint, míg a tó északi partkán és 440 ezer forint. "Az elmúlt évhez képest 10%-kal csökkentek az árak mindkét oldalon, de arra számítunk, hogy az év második felében, Budapesthez hasonlóan, itt is megindul az árak emelkedése" - közölték.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés