Hirdetés

Teljesen ledöbbentünk: a mosogatógépek miatt is lehet egyre sósabb a Balaton vize

Nap Híre portré Nap Híre

A szakértő elárulta, mi lehet az oka annak, hogy egyre sósabb a Balaton vize.

Ahogy arról korábban a naphire.hu is beszámolt, drasztikus változás történt a "magyar tengernél", ugyanis egyre sósabb a Balaton vize. A HUN-REN és több vízügyi szervezet átfogó kutatása szerint az utóbbi 50 évben fokozatosan emelkedett a tó vizének sókoncentrációja: míg a 19 század végén a sótartalom 50 mg/l körül volt, napjainkra ez 620-690 mg/l közé nőtt. 

Most Vörös Lajos professor emeritus az InfoRádió megkeresésére elmondta, mi lehet az oka annak, hogy egyre sósabbá válik a Balaton vize. A szakértő elmondása szerint a Balaton vízminőségét, sótartalmát és sóösszetételét már a XIX. század végétől mérik. "Nagyon jól látszik, hogy az 1970-es évek közepétől évről évre szabályosan nő a sótartalom, szinte lineáris rendje van ennek, aminek az oka eléggé összetett, nem is világos eléggé, hogy ki a fő ludas ebben a folyamatban. Következő kutatási lépcső, hogy kielemezzük az okokat" - magyarázta.

Szerinte kizárt, hogy a kommunális vagy ipari szennyezés miatt változik a Balaton sótartalma. Szerinte ezért elsősorban a csapadék a felelős. Esik az eső, és kiold valamit az épületek anyagából, a cserépből, a térkövekből, az utak burkolatából, és ez belekerül a patakokba, folyókba, aztán a Balatonba - írja a 24.hu

"Északi országokban nagyon egyszerű, mert ott sózzák az utakat, és az utak sózásától lesznek a vizek sósak. Nálunk gyakorlatilag már nincs tél, ettől tehát teljesen független a sótartalom növekedése, viszont az oldott sók a beépített területekről az esővel érkeznek; korrodálódnak az épületek, építmények” – magyarázza Vörös. 

Lehet, hogy egy háztartási gép miatt is sósabbá válhat a víz?

Hivatkozás másolása

Vörös Lajos szerint egy másik oka is lehet annak, hogy sósabbá válik a Balaton. Mint mondta, másik forrás lehet, amit még nem számoltak ki, hogy egyre több a háztartásokban a mosogatógép, ezekben sót használnak, ami szintén bejut a szennyvízbe, a szennyvíztisztítás során is benne marad, ez is bekerül előbb-utóbb a Balatonba.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a Balaton élővilága körül még sincs semmi dráma. Elmondása szerint egyelőre olyan mikroorganizmusok jelentek meg vagy szorultak vissza, amit még a strandolók észre sem vesznek, és ez még egy darabig így is lesz. 

"Az unokáink sem fogják megérni hogy a Balaton olyan sós legyen, mint egy tenger, de térjünk vissza erre 50 év múlva" - tette hozzá Vörös.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés