Hirdetés

A parttól pár száz méterre komoly veszély leselkedik ránk a Balatonban, de sokan nem tudnak róla

Nap Híre portré Nap Híre

Különösen a déli parton kell vigyázni.

Idén is rengetegen kerestek felfrissülést a kánikulában a Balaton partján, a magyar tenger nem csak a magyarok, hanem a külföldiek körében is népszerű, annyira, hogy egyre több német nyugdíjas telepedik le a Balaton környéki településeken. 

Fürdőzés közben azonban itt is oda kell figyelni: sokan azt gondolják, kilométereket besétálhatnak a tóba, mindig leér a lábuk, ám a tó közel sem olyan, mint egy medence, nem egyenletes a mélyülése, a viharok és a hullámzás átrendezik a medret. 

A legnagyobb veszélyt a parttól pár száz méterre húzódó árokszerű képződmény, a marásvonal jelenti, ami különösen a déli parton hangsúlyos. Kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik túlmennek a strandot jelölő bójákon, aztán egyszer csak eltűnik a lábuk alól a talaj. De van egy külső marásvonal is, ami a parthoz közelebb van - írja a Life.hu

"Két marásvonal van a déli parton. Az egyik ez a hirtelen vonal, ami 150-180 centis vízmélységtől indul, viszont a parthoz közelebb is kialakul egy marásvonal a hullámzás miatt. Ott sokkal kisebb, mintegy félméteres mélyedést jelent. Ilyenkor látjuk azt, hogy ötven méterrel beljebb térdig ér a víz a másik fürdőzőnek, meg nekem is térdig ér, de köztünk lehet egy 50-60 centiméteres mélyedés. Ez a külső marásvonal. Amihez ráadásul még a kiemelkedések, az úgynevezett turzások is hozzájönnek, amelyeket a víz épít a mélyedésekből, a marásvonalból kiszabadult mederanyagból. A külső marásvonalból és a turzásokból kialakult mélyedés leginkább a gyerekeknek jelenthet veszélyt – gyakran látjuk, hogy a szülők a déli parton egyedül engedik be a gyerekeket, mondván olyan sekély a víz"

- mondta Szakter Roland, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének geodéziai és térinformatikai referense.

A belső marásvonal azokra jelenthet veszélyt, akik vizibiciklivel mennek be messzire a parttól, és arról ugrálnak vagy csúszdáznak. Az első ugrásnál még azt érezhetik, hogy amikor beérkeznek a vízbe, van megbízható meder a lábuk alatt, de a következő ugrásnál már nincs, hiszen észre sem vették, hogy elsodródtak a marásvonal fölé. Itt már nem tudják fellökni magukat, amikor beérkeznek a vízbe, ezért pánikba eshetnek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés