Hirdetés

A németeké lesz a Balaton? Özönlenek a nyugdíjasok a magyar tengerhez

Nap Híre portré Nap Híre

A kedvezőbb árak, a közbiztonság és a magyar vendégszeretet vonzza őket a polgármesterek szerint.

Egyre több német nyugdíjas telepedik le a Balatonnál és környékén. A polgármesterek szerint a kedvezőbb árak, a közbiztonság és a magyar vendégszeretet vonzza a külföldieket, sok külföldi még magyarul is elkezd tanulni – írja a sonline.hu alapján az Infostart

A Balatontól 8 kilométerre fekvő Szőlősgyörökön mintegy 600 ingatlan található. A házak több mint 10 százaléka külföldi, főként német tulajdonú. Klotz Péter a település polgármestere szerint olyan német nyugdíjasok telepednek le náluk, akik korábban, még aktív dolgozóként nyaraltak a Balatonnál, és jártak a faluban.

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke szerint már évekkel ezelőtt "megjelentek" a németek a településen, és vásároltak épületet. A mintegy 5300 ingatlan közül körülbelül 300 külföldi tulajdonú. Lombár Gábor kiemelte, a legtöbb németeké, ezért is szerveznek minden évben német nyelvű lakossági fórumot. A német nyugdíjaknak emellett itthon nagyobb az értéke, még úgyis, hogy nem olcsó a Balaton. 

Balatonbogláron is szívesen látott vendégek a németek. Mészáros Miklós, a város vezetője szerint a kedvezőbb ingatlanárak miatt a környék települései is vonzóak számukra. Balatonboglár szerencsés helyzetben van, mert a városban sok helyen beszélnek németül, ezért könnyen tudnak segíteni a külföldieknek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés