Hirdetés

Óriási a baj a Balatonnál, aggódnak a szakemberek

Garai Kitti portré Garai Kitti

Nagy veszély leselkedik a Balatonra a trópusi halak miatt. 

Nemrég januársügér került elő a Zalából, ami összeköttetésben van a Balatonnal. A trópusi halból egyre több van a Hévízi-termáltóban, ám ez nagy gondot jelent, ugyanis komoly károkat tudnak okozni. A hévízi termáltó kivezető csatornája télen sem fagy be, így a trópusi halak számára kedvező életfeltételeket biztosít.

"Vannak bizony olyan akváriumi haltenyésztők, akik szándékosan helyeznek ki bizonyos fajokat annak érdekében, hogy a természetes vízben költségmentesen fel tudják őket nevelni, majd jelentős haszonnal értékesíteni" - mondta az RTL Fókusz című műsorának Ferincz Árpád, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Természetesvízi Halökológiai Tanszékének vezetője - szúrta ki az atv.hu.

A problémát az okozza, hogy az elmúlt időszakban a trópusi halak átvették az uralmat a kifolyóban, ezzel pedig átalakították a víz ökoszisztémáját. 

A szakember beszélt arról is, hogy a jaguársügér komoly szájberendezéssel, fogakkal rendelkezik.

A kutatók szerint a legtöbb problémát okozó amurgéb faj Ázsiából egy halszállítmánnyal került a magyar folyókba, és az évek során olyan hibrid szaporodási rendszerrel alkalmazkodott a környezetéhez, amivel az őshonos fajok teljes területét, kiváltképp a lápi pócot veszélyezteti.

"Egy-két jaguársügér-előfordulás már a Zalában datálható. Horgászoknak sikerült megfogni, tehát valaki vagy oda direktbe beengedte, vagy valamilyen módon megtalálta az az egyed az átszökésnek a lehetőségét" - mondta Weiperth András, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Természetesvízi Halökológiai Tanszékének tudományos főmunkatársa. Hozzátette, ez pedig egyet jelent azzal, hogy ezek az inváziós fajok akár a Balatont is elérhetik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés