Hirdetés

Valami elindult a Balatonnál, szabadulnak meg ingatlanjuktól a magyarok

Nap Híre portré Nap Híre

Mind az északi, mind pedig a déli parton 10-20 százalékkal több a hirdetés most, mint egy éve ilyenkor, az árak pedig az elmúlt egy évben reálértelemben véve csökkentek.

Itt a jó idő, így valószínűleg egyre többeknek jut eszébe a nyár, és ezzel együtt a balatoni strandolás is. A magyar tenger sokakat vonz, a szerencsésebbeknek talán nyaralójuk is van a közelben. A Balaton idén nyáron fel fog robbanni, ha a Balaton Sound résztvevőin múlik, de a szabadstrandok szűkülése egyre nagyobb problémát jelent. Ám nem ez a legnagyobb gond. 

Az Orbán-kormány riadót fújt. Navracsics Tibor szerint el kell dönteni, hogy a Balaton lakóhely marad-e, vagy Floridához hasonlóan a gazdag nyugdíjasok pihenőhelye lesz. Szerinte ugyanis a budapesti öreg gazdag népesség lemegy a Balatonra és felvásárolja a házakat, a Balaton menti településeken lakó fiatalok pedig nem tudják elkezdeni az életüket.

Közben jelentősen bővült az eladó ingatlanok kínálata a Balatonnál, mind az északi, mind pedig a déli parton 10-20 százalékkal több a hirdetés most, mint egy éve ilyenkor, az árak pedig az elmúlt egy évben reálértelemben véve csökkentek, sőt, a déli parton nominálisan is – derül ki az Ingatlan.com által a Világgazdaság számára kigyűjtött adatokból.

Tavaly nagymértékű, közel 40 százalékos keresletcsökkenés volt az év első két hónapjában, idén viszont 13 százalékkal bővült az érdeklődések száma, de még meg sem közelíti a két évvel ezelőttit.

A tavalyi és az idei első két hónap adatait összevetve az látszik, hogy mind a déli parton és környékén, mind az északi parton, sőt, a Kis-Balaton környékén is nőtt az érdeklődés: 13–23 százalékkal többet regisztráltak, kevesebb csak az északi part környéki, azaz nem tóparti településeken volt.

A balatoni piacon azt érdemes látni, hogy hiába lassult, az árak bizonyos régióban drágábbak, mint Budapest.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés