Hirdetés

Irgalmatlan botrány a Balatonnál, elveszik a nyaralók kedvenc szabadstrandját Fonyódon

Nap Híre portré Nap Híre

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány lezárja a Fonyódligeti Erzsébet-tábor előtti vízparti területet, a nyaralók nagyon kiakadtak. 

Fotó: erzsebettaborok.hu
Fotó: erzsebettaborok.hu

"Több évtizedé járok ide pihenni a fákkal teli partszakaszra. Ez a nyugalom partja, megférnek itt egymás mellett a kutyások, a biciklisek és a horgászok is. A szépen fenntartott területen több vízi lejáró is van. A táborban nyaraló gyerekek és a sárkányhajók ütemes dobja pedig különleges hangulat biztosít a helynek" - mondta a 24.hu-nak egy forrás a Fonyódligeti Erzsébet-tábor előtti 2,5 hektáros területről, amit most le akarnak zárni. 

A tábor tulajdonosa, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány ugyanis közölte a lappal, hogy a tábor mellett közvetlenül elterülő partszakasz 2024-től a tábor területéhez tartozik, azt kizárólagosan a táborozók használhatják, ami tovább növeli a gyermekek táborozásának biztonságát. Az önkormányzat azt írta az ügyről, hogy nem tudnak a partszakasz lezárásáról. "A terület jelenleg önkormányzati tulajdon, nem tudunk annak tervezett lezárásáról” – állította Erdei Barnabás fonyódi alpolgármester.

A portál azt írja, a terület a tulajdoni lap szerint valóban az önkormányzaté, azonban a fideszes vezetésű város elcseréli a vízparti területet az állammal. Az alpolgármester úgy fogalmazott, hogy "a törvény ereje megadja a lehetőséget az ingatlan cseréjére, de ez még nem történt meg. Az ingatlan kezelője jelenleg az alapítvány”.

A Magyar Közlöny 2023. december 20-i számában jelent meg az egyes gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosítása, melyben egyértelműbben fogalmaznak: "Az állam tulajdonában levő Fonyód belterület 10232/4 helyrajzi számú, kivett közpark megnevezésű ingatlant (…) a jövő nemzedékének védelme érdekében, gyermek- és ifjúsági programokban való részvétellel, gyermek- és ifjúsági táborok szervezésével összefüggő feladatok, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési, lebonyolítási, oktatási és képzésszervezési teendők ellátásának elősegítése érdekében ingyenesen az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tulajdonába kell adni”. Az önkormányzat a területért cserébe két külterületi és egy belterületi ingatlant kap. Az egyik nagy értékű, vízparti területnek tűnik, de hogy mit kezd ezekkel az önkormányzat, azt egyelőre nem tudni.

A portál felidézte, 2019-ben a fonyódligeti Erzsébet-tábor szomszédságában elterülő vízparti területekből néhányat már megszerzett az alapítvány. Emellett úgy tudni, hogy az alapítvány egy magánutat is próbál megszerezni a tábor környékén, Fonyód keleti végénél. A tábor mostani kerítése és a déli telekhatár között húzódik egy széles, aszfaltos út, amely egészen Balatonboglár határáig ér. Ezen autók és biciklik is közlekednek. Az út közforgalomtól el nem zárható, de a lap információi szerint a tábor vezetése már a kormányhivatalhoz és a városhoz is fordult az út lezárásának ötletével. A kormányhivatal ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy az Erzsébet-tábor déli oldalán található magánút lezárását tervezi a tulajdonosa, viszont továbbra is biztosított lesz a kerékpáros és a gyalogos forgalom.

A Fonyódligeti Erzsébet-tábor felújítását néhány évvel ezelőtt a Mészáros Lőrinc és családtagjai tulajdonában Fejér-B.Á.L. végezhette el nettó 4 milliárd 481 millió forintért.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés