Hirdetés

Áll a bál a Balatonon: őrjöngenek a helyiek, elveszik tőlük a strandjukat

Garai Kitti portré Garai Kitti

Balatonvilágoson kitört a botrány, miután egy készüli vízi élménypark miatt az ottani nyaraló- és háztulajdonosok elveszítették kedvenc strandjukat. 

A helyiek otthonaitól alig 80-100 méterre oszlopok és bóják sora vágja el a nyílt vizet. Hamarosan pedig motorcsónakok zaja zavarja majd meg a nyugalmukat, ugyanis ezek vontatnak majd maguk után vízi játékokat, sikongató emberekkel. Az aligai is a világosi partnál a motorberregést több százan hallgathatják majd reggeltől estig a domboldali házakból is - írja a Blikk.

"Az engedély 7000 négyzetméter alapterületű víziparkra szólt, ebből viszont 19 ezer négyzetméter lett" - mondta a lapnak Horváth Bence, a beruházás ellen tiltakozó Aligai Fürdőegyesület kommunikációs referense. Ám ez csak egyetlen probléma a sok közül. 

Szabó Péter nyugalmazott kardiológus amiatt dühöng, mert többé ezen a strandon nem tud úszni, ugyanis a bójasor a parttól alig 100 méterre elvágja az utat a mélyebb víztől. Itt még most sem ér mellig a víz, pedig a napoban a korábbi esők miatt nagyon magas a Balaton vízállása, ennél már csak alacsonyabb lesz a nyár második felére. "Átúszni nem lehet a bóják között, mert ott járnak majd a motorcsónakok, a jetskik, nekem marad a kis víz, abban viszont nem lehet úszni. Pedig nincs egészségesebb sport az úszásnál" - panaszolta Szabó Péter.

Az utca egy másik vízparti házában már 44 éve lakó Pavuk Péter szerint a horgászatot is ellehetetleníti a vízipark. "A pecások megvették előre az éves engedélyüket 50-60 ezer forintért, ám most majd nem dobhatnak be a partról, csónakkal pedig kilométereket kell kerülniük" - mondta. 

Köves Dóra és testvére, Petra egyik nap azt vették észre, hogy munkások oszlopokat kezdenek állítani a vízben. Ekkor már az utcában mindenki tudott arról, mi készül. Arról is hallottak, hogy Takács Károly polgármester először nemet mondott az ötletgazda vállalkozók megkeresésére, majd nem sokkal később már támogatta a terveket. A lap felkereste a polgármestert, ám nem válaszolt a kérdéseikre, a víziparkos vállalkozók pedig későbbre ígértek válaszokat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés