Hirdetés

Azt hittük, jobb lesz: miért képes még mindig ennyire megviselni a szervezetet a covid?

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Valószínűleg sokan már akkor fellélegeztek, amikor az első vakcinák megjelentek, és azt gondolták, ezzel le van tudva az egész járvány. Szakértők szerint azonban az idő előrehaladtával fordult a kocka.

Bizonyára sokan azt gondolhatták az elmúlt években, hogy ahogy haladunk előre az időben, úgy a koronavírus is egyre kevesebb kárt tud majd okozni az emberi szervezetben. Fontos hangsúlyozni, hogy a covid tünetei mindig is széles skálán mozogtak: voltak, akik a világjárvány kitörésekor is enyhe orrfolyással megúszták a fertőzést, míg másoknak ez az életébe került. Az immunrendszer vizsgálatára szakosodott tudósok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a covid még mindig elképesztően veszélyes lehet, és akár hetekre kiüthet minket - írja a BBC

Az, hogy milyen tüneteket produkálunk, miután megfertőződtünk, a vírus és a szervezetünk védekezőképessége közötti harcon múlik. A legkorábbi szakasz döntő fontosságú, mivel ez határozza meg, hogy a vírus mennyire tudja megvetni lábát a szervezetünkben, és mennyire lesz súlyos a betegség.

A csökkenő immunitás és a vírus fejlődése azonban könnyern eldöntheti a meccset - a fertőzés javára.

Eleanor Riley professzor, az Edinburgh-i Egyetem immunológusa szerint az antitestek megtapadnak a vírus felszínén, és megakadályozzák, hogy az megfertőzze a szervezetünk sejtjeit. Tehát, ha sok antitestünk van, akkor azok gyorsan el tudják takarítani a vírust, és az esetleges fertőzés remélhetőleg rövid és enyhe lesz.

Az antitestek szintje sokaknál most azért lehet viszonylag alacsony, mert sokan közülünk már régen nem kaptak védőoltást, vagy - ha szerencsések vagyunk - nem fertőződtünk meg, ami szintén felerősíti az immunitást.

Peter Openshaw professzor, a londoni Imperial College munkatársa elmondta: korábban óriási lépést jelentett a vakcinák nagyon széles körű és gyors elterjedése, ekkor még a fiatal felnőttek is viszonylag hamar be tudták oltatni magukat. Ez a "trend" azonban kifulladóban van, ami a professzor szerint több és súlyosabb fertőzést fog jelenteni.

"A most keringő vírusok immunológiailag meglehetősen távol állnak attól az eredeti vírustól, amely alapján a korai vakcinákat készítették, vagy amely utoljára megfertőzte az embereket"

- fogalmazott a professzor.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés