Hirdetés

Az első Oscar-gála mindössze 15 percig tartott, de vajon melyik film tarol az idei, 96. díjátadón?

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Néhány órán belül itt az Oscar-gála, ahol magyar jelöltért is izgulhatunk. Hány kategóriában győztest az első díjátadón? Mikor kapta a díj az Oscar nevet? És milyen viták zajlanak a Barbie körül?

Néhány óra múlva jön a 96. Oscar-gála, ahol az év legjobb filmjeit díjazzák. A kaliforniai Los Angelesben megrendezésre kerülő díjátadón a tavalyi év kasszasikerei, a Barbie és az Oppenheimer című filmek vetélkednek a legjobb filmnek járó díjért. Míg az Oppenheimer az első számú esélyes a győzelemre, addig más kategóriákban nehezebb megjósolni, például a két főszereplő kategóriában szoros a verseny. És az amerikai elnökválasztási év, valamint az izraeli-gázai háború miatt az idei átadó várhatóan tiltakozásokkal és politikával átszőtt esemény lesz.

Az al-Jazeera összeszedett mindent, amit az idei Oscar-gáláról és általában a díjról tudni kell.

Az első Oscar-gála

Hivatkozás másolása

Bár az Oscar-díjátadó mára a csillogás és a pompa szinonimájává vált, a kezdetek viszonylag szerények voltak. 1929 májusában, a hollywoodi Roosevelt Hotelben fekete ruhás hírességek tömege tolongott a legelső Oscar-gálán. A jegyek mindössze 5 dollárba kerültek. Douglas Fairbanks, a hollywoodi szívtipró volt az esemény házigazdája, amely összesen 15 percig tartott, szemben a mostani, 3 órás gigantikus show-kkal. A viszonylag puritán külsőségekhez az is hozzátartozott, hogy 1929-ben a győzteseket három hónappal korábban egy közleményben már bejelentették.

Az Oscar-gála éppen akkor indult útjára, amikor Hollywoodban egy történelmi jelentőségű változás zajlott le a hangosfilmek megjelenésével. Az első Oscarra jelölt filmek között volt az 1927-es The Jazz Singer, amelyet a filmművészet első hangosfilmjeként tartanak számon.

Milyen szervezet áll a díjak mögött?

Hivatkozás másolása

A díj nevében szereplő "Academy" a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiára utal, a filmes szakemberek szervezetére, amely az iparágban elért eredményeket díjazza.

Az 1927-ben alapított Akadémia eredetileg 36 tagból állt, köztük írókból, rendezőkből, producerekből és más iparági bennfentesekből. Köztük volt Douglas Fairbanks, a némafilmek korának legendája, és a némafilm-rajongók másik kedvence, Mary Pickford is – bár jellemző módon Pickforddal együtt mindössze 3 nő volt az eredeti 36 akadémiai tag között - az Akadémia tagságának összetétele mind a mai napig kritikákat vált ki.

A korai Akadémia egyik központi alakja a Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) stúdió vezetője, Louis B. Mayer volt, ez a nagyhatalmú személyiség. Az orosz származású filmproducer félt attól, hogy a szakszervezetek akadályozhatják a munkáját - és részben azért találta ki az Akadémiát, hogy a szakszervezetek részvétele nélkül foglalkozhasson a munkaügyi kérdésekkel.

Miért hívják a trófeákat Oscar-díjnak?

Hivatkozás másolása

Az ikonikus aranyszobrocskára 1934-ben vált széles körben használatossá az "Oscar" becenév.

A név eredete máig tisztázatlan, de egy népszerű történet szerint a becenév az Akadémia későbbi ügyvezető igazgatójának, Margaret Herricknek köszönhető. Állítólag megfigyelte, hogy a szobrocska hasonlít a nagybátyjára, Oscarra, és a becenév gyorsan elterjedt.

Hány Oscar-kategória létezik?

Hivatkozás másolása

Az első, 1929-es Oscar-díjkiosztón 12 kategória volt, plusz két különdíjat osztottak ki. Ez a szám azonban már a következő évben hétre csökkent.

Az eredeti kategóriák között szerepelt a legjobb színész, a legjobb színésznő, a legjobb rendezés és a legjobb film. A rendezői kategóriát két részre osztották: a vígjátékra és a drámára.

Ma már 24 „rendes” kategória van, emellett létezik számos olyan különleges kategória, amelyet nem minden évben osztanak ki. Viszont a legjobb rendező kategóriából csak egy van, ellentétben az 1929-es kettővel.

Hogyan választják ki a jelölteket?

Hivatkozás másolása

Az a film jelölhető Oscarra, amelyet az adott naptári év során Los Angeles megyében legalább egy moziban bemutattak. Ez azt jelenti, hogy 2023-ban két tucat kategóriában összesen 321 játékfilm volt jelölhető.

Az Akadémia tagjai saját szakterületük alapján részt vesznek egy első szavazáson, amely során a jelölteket választják ki. A színészek választják ki például a színész Oscar-jelölteket.

És a győzteseket?

Hivatkozás másolása

A jelöltek kiválasztása után az Akadémia összes szavazó tagja választja ki a győzteseket. A becslések szerint összesen 10 500 tag van, akik közül közel 9500-an szavazhatnak.

A díjátadó ünnepség előtt azonban különösen a nagy stúdiók irgalmatlan pénzt és energiát befektetve folytatnak marketingkampányokat, amelyekkel egy adott film vagy művész támogatását igyekeznek növelni.

A kritikusok ezért kifogásolták a pénz szerepét a kiválasztási folyamatban. Az Akadémia tagságának összetétele is kritika tárgya: a tagok többsége fehér és férfi, ami kérdéseket vet fel az általuk kiválasztott nyertesekkel kapcsolatban.

Az idei Oscar-gála legnagyobb esélyesei

Hivatkozás másolása

Tavaly nem volt nagyobb pillanat a szórakoztatóipar világában, mint a Barbenheimer néven ismert furcsa páros bemutatása. Így nevezték a rajongók az Oppenheimert és a Barbie-t, a júliusban egy napon bemutatott két kasszasikerfilmet.

Mindkettő esélyes, hogy taroljon ma este: az Oppenheimer 13 jelöléssel, a Barbie 8 jelöléssel.

A J. Robert Oppenheimer atomfizikus életrajzi filmje, az Oppenheimer azonban várhatóan dominálni fog az olyan kategóriákban, mint a legjobb film és a legjobb rendező, így Christopher Nolan rendezőnek hozhatja meg a régóta várt aranyszobrocskát.

A Barbie az év legnagyobb bevételt hozó filmje volt, több mint 1,4 milliárd dollárt hozott világszerte. De míg a legjobb film és a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában megkapta az Oscar-jelölést, a legjobb színésznő és a legjobb rendező kategóriában nem, és ez komoly vihart kavart.

A legendás rendező, Martin Scorsese is esélyes az idei versenyben a Megfojtott virágok című filmjével, amely az 1920-as években az osage törzset, ezt az észak-amerikai bennszülött közösséget célzó gyilkosságsorozat valós történetén alapul.

Yorgos Lanthimos is újra versenyben van a Szegény párák című filmjével, amely egy feminista ihletésű Frankenstein-történet steampunk-esztétikával. A Szegény párák 11 jelölést kapott, a Megfojtott virágok pedig 10-et. Ahogy arról beszámoltunk, a Budapesten forgatott Szegény párák révén magyar jelöltért is izgulhatunk ma éjjel: az Oscar-jelöltek között van Mihalek Zsuzsa, a film díszletberendezője is a legjobb produkciós tervezés kategóriában.

Ők írhatnak idén történelmet

Hivatkozás másolása

A Megfojtott virágok egyik sztárja, Lily Gladstone az esélyes a legjobb színésznő Oscar-díjára, miután a Golden Globe-on és a Screen Actors Guild Awards-on is begyűjtötte a trófeákat. Gladstone az első őslakos amerikai, akit a legjobb színésznő kategóriában jelöltek, így győzelme történelmi jelentőségű lenne.

A film a zenéjéért is történelmi jelentőségű jelölést kapott, amelyben őslakos művészek működtek közre. Az osage közösség tagja, Scott George az első bennszülött amerikai, akit jelöltek a legjobb dal kategóriában, míg a néhai Robbie Robertson zeneszerző, akinek az édesanyja szintén bennszülött amerikai volt, vélhetően az első őslakos, akit a legjobb eredeti filmzene kategóriában jelöltek. Robertson 2023 augusztusában halt meg.

Az American Fiction című társadalmi szatíra szintén történelmi jelölést kapott: Még soha nem kapott színészi jelölést két fekete férfi ugyanabból a filmből. A sztárokat, Jeffrey Wrightot és Sterling K. Brownt a legjobb színész, illetve a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában jelölték.

Colman Domingo, a Rustin című polgárjogi életrajzi film sztárja szintén történelmet írt, ő lett az első afro-latinó férfi, akit a legjobb színészi alakítás díjára jelöltek.

Idén először fordult elő, hogy három női rendezésű film is a legjobb film kategória jelöltjei között van. Ezek Justine Triet Egy bukás anatómiája, Celine Song Előző életek és Greta Gerwig Barbie című filmje.

Vita a Barbie körül

Hivatkozás másolása

Az év legnagyobb kasszasikerét, a Barbie-t a legjobb rendező és a legjobb színésznő kategóriában sem jelölték, annak ellenére, hogy a Golden Globe-on már korábban is elismerést kaptak ezeken a területeken, pedig a női főszereplő Margot Robbie és a rendező Greta Gerwig is nagyot dobott a filmmel. Gerwig az első nő, aki több mint egymilliárd dolláros bevételt hozó filmet rendezett.

Robbie producerként még kaphat Oscart, ha a Barbie megnyeri a legjobb filmnek járó díjat - amire ugyan kicsi az esély, de nem lehetetlen.

Míg a filmet irányító nőket mellőzték a jelölések során, a Barbie férfi főszereplője, Ryan Gosling a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést érdemelte ki. Ő februárban egy Robbie-t és Gerwiget támogató nyilatkozatban reagált a történtekre. "Barbie nélkül nincs Ken" - írta. "És nincs Barbie-film Greta Gerwig és Margot Robbie nélkül, a két ember, akik a legtöbbet tették ezért a történelmet író, világszerte ünnepelt filmért."

Milyen tüntetések várhatóak idén?

Hivatkozás másolása

Miközben az idei Oscar-gálán sztárok vonulnak végig a vörös szőnyegen, a Los Angeles-i Sunset Boulevardon várhatóan tüntetők gyűlnek össze, hogy az izraeli-gázai háború ellen demonstráljanak.

Az Oppenheimer című film is kiváltott némi tiltakozást, különösen az új-mexikói Los Alamosban végrehajtott első sikeres atombombakísérlet ábrázolása miatt. Egyes nézők bírálták a filmet, mert nem mutatta be a Japánban a bomba következtében bekövetkezett hosszú távú pusztítást. Mások azt remélik, hogy a film Oscar-díjjal való kitüntetése rávilágít azoknak az új-mexikói lakosoknak a sorsára, akik a kísérletek következtében sugárzásnak voltak kitéve, és akik közül sokan spanyolajkúak és őslakosok voltak.

Tina Cordova, egy ráktúlélő, aki a kísérleti terület közelében nőtt fel, az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy úgy érzi, az övéhez hasonló történeteket nagyrészt figyelmen kívül hagyták az Oppenheimer készítői. "Tudtak rólunk, amikor a filmet készítették" - mondta a hírügynökségnek. "Csak úgy döntöttek, hogy ismét figyelmen kívül hagynak minket."

A washingtoni székhelyű Nuclear Threat Initiative (NTI) szintén kampányt indított az Oscar-gála előtti napokban, kihasználva az Oppenheimer által kapott figyelmet. A Los Angeles Timesban levelet tettek közzé, amelyben a nukleáris leszerelést követelték, és amelyet olyan színészek írtak alá, mint Jane Fonda, Michael Douglas, Emma Thompson és Lily Tomlin.

Ki lesz az est házigazdája?

Hivatkozás másolása

A hírhedten hálátlan feladatot ismét a komikus Jimmy Kimmel kapta, immár negyedik alkalommal. Az Associated Pressnek adott interjújában Kimmel elmondta, hogy nem tervezi, hogy nyíltan politizálni fog, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban választási év van.

"Nem ez áll az Oscar-gála középpontjában. Ez nem jelenti azt, hogy nem fogok egy-két viccet mondani róla. De nem az a célom, hogy az Oscar-gálán megidézzem annak a nevét, akit nem szabad megnevezni" - mondta Kimmel, nyilvánvalóan Donald Trump republikánus elnökjelöltre utalva.

Mikor lesz az idei Oscar-gála?

Hivatkozás másolása

Az Oscar-gálát március 10-én, vasárnap tartják, a magyar nézők vasárnapról hétfőre virradóra pedig a Disney+-on nézhetik élőben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés