Hirdetés

Az egynapos autópálya-matrica már nem csak álom a magyaroknak?

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy 2022-ben elfogadott európai uniós határozat nagy változást hozhat a magyar sofőrök életében. A rendelet szerint 2024-től a tagállamoknak biztosítania kell napi, heti, havi és éves matricákat a személyautóknak és a nehézgépjárműveknek.

A szabályozás a személygépjárművek esetén napi, heti és/vagy 10 napos, havi és/vagy két hónapos, valamint éves matricákat követel meg. A rendelet szerint a a kéthavi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 30 százalékát, a havi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 19 százalékát, a tíznapos díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 12 százalékát, a heti díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 11 százalékát, a napi díjtétel összege pedig nem haladhatja meg az éves díjtétel 9 százalékát."

A Totalcar szerint a jelenlegi éves díjakkal számolva így alakulnának hazánkban a matricaárak: 

Az éves jegy jelenleg 49 190 forint, így a napi jegy 4427 forint körül mozoghat majd. A heti jegy 5410 forintba kerülhet majd, míg a tíznapos engedély 5902 forintba. A havi úthasználat max. 9346 forint, a kéthavi pedig 14 757 forint lehet.

Korábban a naphire.hu is megírta, hogy Csehország már bejelentette, hogy jön az egynapos matrica, aminek az ára 200 korona, azaz átszámítva 3300 forint lesz.

Az Európai Unió szabályozása minden tagállam számára kötelező érvényű, ám egyelőre arról nincs információ, hogy Magyarországon zajlik-e az egynapos matricák előkészítése. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés