Hirdetés

100 éves lett a magyar Auschwitz-túlélő - így köszöntötték Lily Ebertet

Nap Híre portré Nap Híre

100 éves lett Lily Ebert Auschwitz-túlélő. A Bonyhádon született asszonyt mára több mint kétmillióan követik a TikTokon. Az ATV Heti Napló című műsorának stábja meghívást kapott Londonba, a jubileumi szülesésnapi ünnepségre.

Lily Ebert és családja
Lily Ebert és családja Fotó: ATV Heti Napló / Berecz Péter

Felköszöntötték Lily Ebertet a 100. születésnapján Londonban. A család hónapok óta készült a nagy napra. Amikor egyik unokája megkérdezi az asszonyt, hogy hány éves, a nő nevetve úgy válaszol:

"Én csak 18 éves vagyok."

Lily Ebert történetét az ATV Heti Napló című műsorában láthatták a nézők. 1923-ban született Bonyhádon, majd 20 éves korában a II. világháború alatt családjával együtt Auschwitzba deportálták. A nácik édesanyját, Bertát és Béla testvérét azonnal a gázkamrába küldték. A tábort két húgával élte túl, majd Londonban kezdett új életet.

Fotó: ATV Heti Napló / Berecz Péter

Lily Ebertnek mára három gyermeke, 10 unokája és 36 dédunokája van. Azért, hogy ne ismétlődjön meg újra a holokauszt, családja segítségével a TikTokon mesél a koncentrációs tábor borzalmairól. Mára több mint két millióan követik őt. Lily Ebert a Heti Napló stábjának azt mesélte, sosem gondolta, hogy egyszer megéli a 100 éves kort.

"Éljünk egymással békességben. Akkor majd meglátjuk, hogy mindannyiunknak az élete sokkal jobb lesz"

- üzente az asszony a kamerán keresztül mindenkinek.

Lily Ebert és a Heti Napló riportere, Berecz Péter
Lily Ebert és a Heti Napló riportere, Berecz Péter Fotó: ATV Heti Napló / Berecz Péter

"Senki nem jobb, mint valaki más. Csak másképp gondolkodunk. Ennyi az egész különbség. De egyikünk sem jobb mint a másik" - tette hozzá.

A jubileumi születésnap alkalmából III. Károly brit király személyre szóló levelet és egy virágcsokrot küldött Lily Ebertnek. "Nem tudom kifejezni, hogy mennyire csodálom az ön rendkívüli lelki erejét és bátorságát" - írta a király. Lily Ebert történetét januárban folytatják a Heti Naplóban.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés