Hirdetés

Előkerült Diana hercegnő első munkaszerződése, döbbenetes összegért bocsátják árverésre

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Egy munkaszerződés, amelyet Diana Spencer két évvel azelőtt írt alá, hogy hozzáment volna az akkori walesi herceghez, várhatóan több ezer dollárért fog elkelni egy árverésen.

A dokumentumot fekete tintával töltötte ki a fiatal nő, aki később Diana hercegnőként vált világhírűvé - írja a CNN.

A Solve Your Problem Ltd.-vel, a gazdagok és hírességek számára dadákat közvetítő ügynökséggel kötött írásos megállapodást Diana 1979 májusában töltötte ki - bár nem teljesen mondott igazat az ügynökségnek. Ugyanis akkor még csak 17 éves volt, születési dátumaként 1960. július 1-jét tüntette fel, tehét pontosan egy évvel idősebbnek mondta magát a valóságosnál.

Az angol aukciósház, az Auctioneum által a CNN-nek küldött sajtóközlemény szerint a Solve Your Problem Ltd. egy munkaerő-közvetítő cég volt, amelyet Mary Cook, egy egykori portugál grófnő alapított, miután elvált a férjétől és Londonban telepedett le.

A cég az aukciósház szerint "előkelő intézmény volt, amely személyzetet válogatott királyi rezidenciák, valamint a Londonban élő gazdagok és hírességek otthonai számára". Cook a szerződést emlékbe megtartotta, és végül a cég jelenlegi tulajdonosaihoz került, akik most eladásra kínálják.

Diana módosított születési dátumáról Andrew Stowe árverező a sajtóközleményben úgy fogalmazott: "Ügyfelünknek mindig azt mondták, hogy ezt szándékosan tették, hogy Diana idősebbnek tűnjön, és így nagyobb eséllyel kapjon munkát az ügynökségnél, vagy legalábbis magasabb fizetést. Persze az is lehet, hogy csak egy egyszerű figyelmetlenségről van szó!".

A fiatal nő a szerződésben a vallását "protestánsként" tüntette fel, és közölte, hogy nem tud vezetni. Azt nem jelölte meg, hogy milyen munkát keres, vagy hogy mennyi fizetésre számít, de azt igen, hogy "a lehető leghamarabb" szeretne munkába állni.

Az 1997-ben Párizsban autóbalesetben elhunyt Diana az Auctioneum szerint nem sokkal a szerződés aláírása előtt költözött Londonba. A dokumentum, amely várhatóan akár 10 000 dollárért is elkelhet, feltehetően a néhai hercegnő első hivatalos munkaszerződése. Korábban nem hivatalos gyermekgondozási munkát végzett barátoknak és családtagoknak - akik közül ketten referenciaként szerepelnek a dokumentumon.

"Ez egy hihetetlenül fontos darabja a történelemnek"

 - mondta Stowe. "Az első munkahely megszerzése nagy pillanat bárki életében, nem is beszélve arról, amikor az illető a XX. század egyik leghíresebb alakjává válik. Itt van a tizenéves Diana Spencer, aki frissen költözött Londonba, próbál eligazodni az életben, és jelentkezik az első állására. Ez annyira emberi, annyira valóságos, annyira normális".

A munkaszerződésen a munkáltató kékkel kiemelte, hogy "kedves lány, bárhova küldheti".

Stowe "meghatónak" nevezte a dokumentumot, hozzátéve: "A látszat szerint ez csak egy hétköznapi dokumentum, amely egy iratszekrényben volt több száz másikkal együtt. Mégis, alig több mint két évvel később Diana Spencer walesi hercegnő lett, és az élete soha többé nem volt ugyanaz. Ez a szerződés az egyik utolsó fennmaradt pillanatfelvétel Diana életéből, mielőtt a reflektorfénybe került volna".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés