Hirdetés

„Mindenkit levadászunk” – árulók után kutatnak az ukránok Herszonban

Morvay Péter portré Morvay Péter

Rettegés lett úrrá a dél-ukrajnai városban, amelyet novemberben foglaltak vissza az oroszoktól, a helyi zsidóságot is célozzák az éjszakai razziák.

Nem sokáig tartott a diadalünnep Herszonban, amelyre Zeleneszkij elnök is ellátogatott – írja a Times of Israel.

Néhány héttel az orosz visszavonulást követően a helyi hatóságok megkezdték azoknak a feltételezett kollaboránsoknak a levadászását, akiket azzal gyanúsítanak, hogy együttműködtek az orosz megszállókkal, és továbbra is adatokat továbbíthatnak a számukra.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a várost, ellenőrzőpontok veszik körül a be- és kivezető utakat, az utcákon pedig járőrök cirkálnak.

Az igazoltatások során mindenki igyekszik lojalitását bizonyítani
Az igazoltatások során mindenki igyekszik lojalitását bizonyítani

Folyamatosak az igazoltatások, kikérdezik a lakosokat és átkutatják az autókat, remélve, hogy hamarosan „gyökeresen kifüstölik” a kollaboránsokat.

„Néhányan több mint nyolc hónapig éltek itt, és az orosz rezsimnek dolgoztak. De most már mindegyikükről vannak információink és dokumentumaink" - mondta Jaroszlav Janusevics regionális kormányzó az AFP-nek.

„A rendőrségünk mindent tud róluk. Mindenkit szigorúan megbüntetünk” - teszi hozzá.

Ez utóbbi kijelentés azért is riasztóan hangzik, mert - Oroszországgal ellentétben – Ukrajnában a mai nap létezik halálbüntetés, amit többek között hazaárulókra is kiszabhatnak.

Az utcákon plakátok láthatók, amelyek arra szólítják fel a helyieket, hogy segítsenek a kollaboránsok felkutatásában. 

„Küldjetek információkat a helyi árulókról" 

- olvasható az egyikükön, egy QR-kóddal, amely az önkéntes informátorokat egy mobilalkalmazáshoz és egy telefonszámhoz irányítja.

Az éberségére való felszólítás népszerű az ukránok körében.

„A legtöbb információt a helyiekkel folytatott informális beszélgetésekből szerezzük... Emellett elemezzük a közösségi médiát és figyeljük az internetet” - mondta Andrij Kovanyi, a khersoni területi rendőrség PR-vezetője.

Eddig több mint 130 embert tartóztattak le a Herszon régióban az orosz megszállókkal való együttműködés miatt - mondta Jevhen Jenin belügyminiszter-helyettes.

Az AFP-nek nyilatkozó helyiek közül sokan támogatják a feljelentőket.

„Mindig jó, ha segítünk megtalálni egy kollaboránst vagy árulót. Segítenünk kell a fegyveres erőinknek elkapni azokat az embereket, akik Oroszországnak dolgoztak” - mondja a 40 éves Pavel.

A New York Times beszámolója szerint különösen gyanúsnak tekintik a herszoni zsidó közösség vezetőit, akik a háború első napjaitól kezdve élelmiszerrel és létszükségleti cikkekkel segítették az ostromlott város lakóit.

A bűnük most az, hogy a karitatív munkát etnikai megkülönböztetés nélkül végezték, így orosz nemzetiségűek is részesülhettek az adományokból.

A korábban virágzó zsidó közösség vezetője, Jichák Wolff rabbi az ukrán hatóságok elől Németországba menekült. Nem térhet haza, mert 12 oldalas vádiratot készítettek ellene és „terrorista állammal való együttműködéssel” gyanúsítják.

Az ukrajnai zsidóság tragédiája, hogy nem csak a helyi hatóságok bosszújának lettek a célpontjai, de Oroszországban is megerősödött a zsidó vallási- segélyszervezetekkel szembeni ellenállás a háború alatt, mert ott viszont a nyugati kapcsolatok számítanak gyanúsnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés