Hirdetés

Amerika visszatért a Holdra – és most először a magánszektornak sikerült a Holdraszállás

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Az Apollo-korszak óta először szállt le amerikai űrhajó a Holdon. Az Odysseus egy személyzet nélküli kereskedelmi robot, amelyet a NASA finanszírozott, hogy előkészítse az utat az amerikai űrhajósok számára, akik még ebben az évtizedben visszatérhetnek a Föld kozmikus szomszédjához.

A houstoni székhelyű Intuitive Machines által épített Odysseus magyar idő szerint csütörtökről péntekre virradó éjjel landolt a Hold déli pólusának közelében. A landoláskor a repülésirányítóknak egy kísérleti leszállórendszerre kellett váltaniuk, és több percig tartott, amíg a leszállóegységgel rádiókapcsolatot tudtak létesíteni, miután az megérkezett a Hold felszínére.

"Ma több mint fél évszázad után először az Egyesült Államok visszatért a Holdra" - mondta Bill Nelson, a NASA adminisztrátora egy videóban. "Ma, először az emberiség történetében egy kereskedelmi vállalat, egy amerikai vállalat hajtott végre [Holdraszállást]" – tette hozzá.

Pénteken kora reggel megjelenhetnek az űreszköz külső, "EagleCam" kamerájának első képei - mondta az AFP-nek az Odysseust építő csapat egyik tagja.

A kommunikációs hiba elhárítása után a repülésirányítók megerősítették, hogy az Odysseus megfelelő állásban, vagyis függőlegesen ereszkedett le a Holdra és elkezdett adatokat küldeni - közölte az Intuitive Machines az X-en közzétett legutóbbi frissítésében. "Jelenleg azon dolgozunk, hogy megérkezzenek az első képek a Hold felszínéről" – írták.

A múlt hónapban egy másik amerikai vállalat Holdra szállása kudarccal végződött. Most a tét az volt, hogy bebizonyítsák, a magánszektor képes arra, hogy Amerikát 1972 óta első ízben visszajuttassa a Holdra.

Miért fontos a Hold déli pólusa?

Hivatkozás másolása

A technikai kihívásokat fokozta, hogy a fedélzeti navigációs rendszer meghibásodott, és az Odysseus emiatt egy kísérleti lézeres irányítórendszerrel repült az út utolsó szakaszán. További izgalmakat okozott, hogy a leszállás tényét és sikerét megerősítő adatoknak másodpercekkel a landolás után kellett volna megérkezniük a Földre, ehelyett azonban közel 15 perc telt el, és ez alatt az idő alatt nem lehetett tudni, hogy az Odysseus megfelelő szögben érkezett-e a Holdra.

Végül Tim Crain, a vállalat technológiai vezetője megerősítette, hogy "a berendezésünk a Hold felszínén van, és adást sugároz", miközben taps tört ki az irányítóközpontban.

Az Odysseus a Malapert A-ban, a Hold déli pólusától 300 kilométerre lévő kráterben ért földet.

A NASA reméli, hogy a NASA Artemis programja keretében (a program célja „az első nő és a következő férfi eljuttatása” a Holdra) végül hosszú távú jelenlétet építhet ki a Holdon, és a sarki jégből ivóvizet és rakétahajtóanyagot nyerhet a Marsra való továbbutazáshoz.

A mostani küldetés "az egyik első kitérőnk a déli pólusra, hogy ténylegesen megvizsgáljuk a környezeti feltételeket egy olyan helyen, ahová a jövőben űrhajósainkat küldjük" - mondta Joel Kearns, a NASA vezető tisztviselője.

A NASA első legénységgel végrehajtott küldetését a térségbe legkorábban 2026-ban tervezik. Amerika geopolitikai riválisa, Kína azt tervezi, hogy 2030-ban küldi első legénységét a Holdra, ami az űrverseny új korszakát nyitja meg.

SpaceX-rakétával hajtották végre a küldetést

Hivatkozás másolása

A hatszög alakú, nagyjából egy nagy golfkocsi méretű Odüsszeusz február 15-én indult Floridából a SpaceX Falcon 9 rakétájával, amely egy új, folyékony metán és folyékony oxigén által hajtott hajtóművel tette meg a 400 ezer kilométeres utat.

Az Odysseus a NASA hat tudományos műszerét vitte magával, köztük kamerákat, amelyekkel azt vizsgálják, hogyan változik a holdfelszín az űrhajó hajtóművének füstcsóvája hatására, valamint egy olyan eszközt, amely a szürkületkor a felszín fölött lebegő, töltött porszemcsékből álló felhőket és a napsugárzás azokra gyakorolt hatását elemzi.

A rakomány többi részét az Intuitive Machines magánügyfeleinek megbízásából szállították, köztük 125 rozsdamentes acélból készült mini-Holdat, amelyeket Jeff Koons művész készített.

A NASA 118 millió dollárt fizetett az Intuitive Machinesnak a hardverek szállításáért a Commercial Lunar Payload Services (CLPS) nevű új kezdeményezés keretében, amelyet azért hoztak létre, hogy a teherszállítási szolgáltatásokat a magánszektorra bízzák részben a forrásokkal történő hatékonyabb gazdálkodás, részben minél több üzleti szereplőnek a „holdi gazdaságba” történő bekapcsolása érdekében.

Az első CLPS-küldetés, a pittsburghi székhelyű Astrobotic januárban indult, de a Peregrine űrhajót műszaki hiba miatt végül visszafordították, hogy a Föld légkörében elégjen.

A Holdra leszálló űrhajóknak veszélyes terepen kell navigálniuk, és légkör hiányában a hajtóművekre kell hagyatkozniuk a süllyedés irányításához. Eddig csak a Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína, India és Japán űrügynökségeinek sikerült ez a bravúr.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés