Hirdetés

Üldözött zsidó diákok, megerőszakolt 12 éves kislány - iszonyatos antiszemita hullám öntötte el Európát és Észak-Amerikát

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A Hamász október 7-i Izrael elleni terrortámadása óta megugró antiszemitizmus a második világháború előszelét idézi, és a félelem világszerte terjed a zsidó közösségekben - figyelmeztettek a héten európai és amerikai tisztviselők.

„Az antiszemitizmus cunamija valóban végigsöpört Európán és a világon” - mondta Katharina von Schnurbein, az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni küzdelemmel és a zsidó élet támogatásával foglalkozó koordinátora. „Olyan helyzetet látunk, amelyről azt reméltük, hogy soha többé nem fordul elő” - mondta az AFP-nek Genfben, miután szerdán az ENSZ-ben zárt ajtók mögött tartott munkaértekezletet a fenyegetés kezeléséről. Utalt a zsinagógák felgyújtására, a zsidók lakta házakra festett Dávid-csillagokra és az egyetemi campusokon megtámadott zsidó diákokra. „Azt hiszem, most olyan helyzetben vagyunk, amely valóban Európa legsötétebb napjaira emlékeztet” – hangsúlyozta az AFP szerint.

Az Egyesült Államok által szervezett szerdai rendezvényen a felszólalók kiemelték az antiszemita támadások drámai megugrását tavaly október 7-e óta. Franciaországban a statisztikák szerint az antiszemita incidensek száma tavaly a négyszeresére, 1676-ra ugrott, Dániában pedig 121 antiszemita incidenst regisztráltak 2023-ban - az egy évvel korábbi kilenc incidenshez képest 1244 százalékkal többet.

Lángoló gyűlölet

Hivatkozás másolása

Mint arról a Nap Híre rengeteg alkalommal beszámolt: közel 11 hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász 250-nél is több túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában. Izrael katonai hadjárata legalább 40 ezer ember halálát okozta Gázában, többségükben nők és gyermekek - a Hamász vezette terület egészségügyi minisztériuma szerint.

A pusztító háború közepette az Egyesült Államokban és máshol is tüntetések borzolták a kedélyeket az egyetemi kampuszok hosszú sorában, a tüntetőket egyes esetekben antiszemitizmussal és zsidó diákok megfélemlítésével vádolták.

A múlt héten a New York-i Columbia Egyetem jelentést tett közzé, amelyben „az erőszakos antiszemita és idegengyűlölő retorika megugrására” figyelmeztetett, és jobb képzést és jelentéstételt sürgetett a zsidó diákok áldozattá válásának megelőzése érdekében.

A tüntetők - akik közül sokan maguk is zsidók - időközben azt mondták, hogy az Izrael-ellenes nézeteket összemossák az antiszemitizmussal, és hogy a gyűlöletcselekményekről szóló egyes állításokat arra használják fel, hogy eltereljék a figyelmet a gázai tűzszünetre való felhívásokról.

Deborah Lipstadt, az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni megbízottja, aki szintén részt vett a szerdai workshopon, hangsúlyozta, hogy „az izraeli politika (vagy) az izraeli kormány kritikája... nem antiszemitizmus”. „Ha ez antiszemitizmus lenne, akkor az a több százezer izraeli, aki az utcára vonult, antiszemita lenne. Ez persze nevetséges és nem igaz” - mondta az AFP-nek.

De azt mondta, hogy az összemosás mindkét oldalon megtörtént. Kiemelte azt az esetet, amikor Amszterdamban egy Anne Frank-szobrot „Free Gaza” feliratokkal rongáltak meg, és amikor tüntetők zsidó diákokat üldöztek, de azt állították, hogy csak az Izraellel kapcsolatos nézeteik miatt kritizálták őket. „Nem lehet az egyik oldalon összemosni [az izraeli kormány bírálatát a zsidóellenes indulatokkal], és aztán a másik oldalon elítélni az összemosást”.

Az antiszemitizmus normalizálódása zajlik?

Hivatkozás másolása

Lipstadt elmondta, hogy mély aggodalommal látja „az antiszemitizmus normalizálódását”, amely „olyan mértékű félelmet kelt, amely áthatja a zsidó közösséget”. Mint mondta, a zsidó diákok ma már attól függően választanak egyetemet, hogy „milyen mértékű ellenségességgel találkozhatnak”, míg a kipát viselő férfiak baseball-sapkával takarják el azt.

Michele Taylor, az Egyesült Államok nagykövete az ENSZ Emberi Jogi Tanácsánál Genfben, különös aggodalmát fejezte ki „az interneten tapasztalható maró gyűlölet”, különösen a zsidó nők elleni nemi erőszakkal való fenyegetések miatt. Különösen szörnyű volt a júniusi franciaországi eset, ahol „egy 12 éves kislányt brutálisan megerőszakoltak, csak azért, mert zsidó volt” - mondta.

A szerdai munkaértekezleten az antiszemitizmus elleni küzdelemre vonatkozó globális iránymutatásokat terjesztettek elő, többek között felszólították a kormányokat és a politikai vezetőket, hogy gyorsan és egyértelműen ítéljék el az antiszemitizmust, amikor az előfordul. „Az antiszemitizmus kollektív emberiségünket sújtó csapás” - mondta Volker Turk, az ENSZ jogvédő főnöke a szerdai rendezvényen videóüzenetben, hozzátéve „mindannyiunk kötelessége felszámolni” az antiszemitizmust.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés