Hirdetés

Az ukrán főparancsnok készül az atomcsapásra

Morvay Péter portré Morvay Péter

Az ukrán vezérkari főnök szerint nem zárható ki a „korlátozott” nukleáris háború Oroszország és a Nyugat között, de egy ilyen összecsapás beláthatatlan globális következményekkel járna.

„Közvetlen veszélye van annak, hogy bizonyos körülmények között az orosz fegyveres erők taktikai atomfegyvereket vetnek be” - írta Valerij Zaluzsnij az Ukrinform állami médium által közzétett elemzésében.

„Az sem zárható ki, hogy a világ vezető országai közvetlenül részt vegyenek egy ’korlátozott’ nukleáris konfliktusban, amelyből kibontakozhat a harmadik világháború”

A cikkben Zaluzsnij elismerte, hogy augusztusban Kijev állt az oroszok által megszállt Krím-félszigeten végrehajtott légicsapások mögött. A célba vett légibázisok és a lőszerraktár olyan területeken voltak, amelyekről korábban azt hitték, hogy kívül esnek az ukrán fegyverek hatótávolságán.

A vezérkari főnök arra számít, hogy a háború idén nem ér véget, ezért fontosnak tartja, hogy távolból is csapásokat mérjenek az ellenségre.

Zaluzsnij a krími támadásokat „meggyőző bizonyítéknak” nevezte arra, hogy a szövetségeseknek érdemes nagyobb hatótávolságú fegyvereket küldeni az ukrán hadsereg számára. 

Mint arról beszámoltunk, Putyin ugyanakkor az energiaszállítások teljes leállításával fenyegeti Ukrajna európai szövetségeseit.

Ez azért is fontos lehet Ukrajna számára, mert az ország déli és keleti részén zajló ellentámadások során - a kisebb sikerek ellenére – súlyos veszteségekkel kell szembenézniük Oroszország fejlettebb fegyvereivel és technológiáival szemben.

A taktikai atomfegyverek esetleges bevetése mellett továbbra is veszélyt jelentenek az Európa legnagyobb nukleáris létesítményében, a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai atomerőmű közelében zajló harcok.

Az erőművet az orosz hatóságok ellenőrzik, és több mint 1000 ukrán dolgozó próbálja fenntartani a működését és az ország elektromos hálózatára való csatlakoztatását a gyakori légiriadók ellenére. Zaluzsnij szerint az, hogy Oroszország katonai bázisként használja az erőművet, azt mutatja, hogy „még egy hagyományos háborúban is” figyelmen kívül hagyja az alapvető nukleáris biztosítékokat.

Az ENSZ atomenergia-felügyeleti szerve biztonsági zóna létrehozását szorgalmazta a nukleáris katasztrófa megelőzése érdekében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy támogatja az ötletet, ha ez azt jelenti, hogy az orosz csapatok távoznak. Ugyanakkor mindkét fél azzal vádolta a másikat, hogy rakétákat és nehéztüzérséget vetett be az erőmű körül.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés