Hirdetés

Amerikai apokalipszis: tankokkal lőtte az FBI a szektavezér által fogvatartott gyerekeket

Morvay Péter portré Morvay Péter

30 évvel ezelőtt ezen a napon történt az amerikai közelmúlt legtragikusabb kormányzati döntése: Bill Clinton parancsot adott a wacói ostromra.

1993. februárjában az amerikai hatóságok ostrom alá vették a gyilkossággal, gyermekek szexuális zaklatásával és más bűncselekmények elkövetésével vádolt Dávid Sarja elnevezésű szekta főhadiszállását. 

Az FBI katonai támogatást kért, és 51 napos blokád során Bradley és Abrams tankokkal vették körül a texasi birtokot, ahol közel százan barikádozták el magukat, köztük több tucat kisgyermek.

Miközben zajlott a túsztárgyalás, a taktikai részleg óriási hangszórókat üvöltetve próbálta meg alvásmegvonással terrorizálni a bennmaradtakat.

De a repülőgépmotorok hangja, a zeneszámok, kántálások és 

lemészárolt nyulak keserves halálsikolyai sem vezettek eredményre.

Ezután a könnygáz bevetésére alkalmas Bradley és több más, páncélos műszaki jármű folyamatos járőrözésbe kezdett, helyenként centikre elhúzva az épületektől. 

Hetekig tartott a pszichológiai háború az FBI különleges osztagai és az elbarikádozott "Kármel-hegyiek" között, míg végül 

április 19-án hajnalban megindult a tragikus következményekkel járó ostrom.

Máig nem derült ki, pontosan mi okozta a végzetes tűzvészt a wacói szekta központjában
Máig nem derült ki, pontosan mi okozta a végzetes tűzvészt a wacói szekta központjában

A rendőri roham alatt máig tisztázatlan körülmények között tűzvész tört ki a telepen, amelyben Koresh és 82 követője, 

köztük kisgyermekek és csecsemők égtek halálra.

A tragédiát követő kongresszusi vizsgálat nem állapította meg a hatóságok felelősségét, jóllehet számos bizonyíték utalt arra, hogy folyamatosan tűz alatt tartották a központ főbejáratát,

így senki nem menekülhetett élve.

A wacói szekta vezetője, David Koresh néhány évvel korábban egy jeruzsálemi zarándokútján jutott arra a meggyőződésre, hogy ő a „messiás”.

Az izraeli szakemberek által "Jeruzsálem-szindrómának" elnevezett vallásos tudatzavar legtöbb áldozata hazatérve kijózanodik tévképzeteiből, Koresh azonban megrögzött messiásként érkezett vissza Amerikába.

Maroknyi követőjével együtt a texasi Waco városa mellett egy erődítményszerű kommunába vonult vissza. Itt Koresh viharos gyorsasággal továbbfejlesztette messiási koncepcióját. 

A reformok lényege az volt, hogy az "eljövendő sarj", azaz Koresh, mentes minden törvény alól.

A Kármel-hegy nevére keresztelt főhadiszállás falai mögött Koresh találékony teológiai érveléssel feloldotta magát a monogámia kötelei alól is. 

Azt állította, hogy mivel a tökéletes állapot úgyis csak a mennyben valósul meg, a földön nincs értelme az egyetlen igazi társat keresni: sokkal jobb esélyt nyújt a nagy számok törvénye alapján történő választás. 

Így Koresh először két ágyast vett maga mellé a fiatalabb kultusztagok közül, majd 

ezt a kört kibővítette a biblikusabbnak tartott tizenkettőre.

Végül azonban nem a poligámia szolgált indokul a hatósági beavatkozásra, hanem az, hogy Koresh a feltételezések szerint a kommunában élő gyermekeket is zaklatta. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés