Hirdetés

Atomtitkokat kereshettek az FBI-ügynökök Trump lakásában

Morvay Péter portré Morvay Péter

A Washington Post szerint ezért történt a floridai razzia

Hivatkozás másolása

A Washington Post úgy értesült, hogy az FBI ügynökei, akik rajtaütöttek Donald Trump floridai birtokán, állítólag nukleáris fegyverekkel kapcsolatos, szigorúan titkos dokumentumokat kerestek.

Mint arról beszámoltunk, a történelemben először házkutatást tartottak egy volt amerikai elnöknél. A megdöbbentő razzia okára most fény derülhet.

Amennyiben az információ helytálló, ez magyarázatot adhat arra, miért rendelte el a nyomozó hatóság egy szövetségi bíró engedélye alapján a rendkívüli házkutatást.

Az eddig ismert gyanú, miszerint a Nemzeti Levéltár szeretne megkapni olyan dokumentumokat – például leveleket és feljegyzéseket – amelyek Donald Trump elnöksége alatt keletkeztek, önmagában nehezen indokolja a fegyveres razziát Trump mar-a-lagói rezidenciáján. 

Házkutatás Donald trump floridai rezidenciáján
Házkutatás Donald trump floridai rezidenciáján MTI

Emiatt sokan feltételezték, hogy az intézkedés valódi célja Trump indulásának megakadályozása a 2024-es elnökválasztáson.

A hatályos törvények szerint ugyanis, ha valakit elmarasztalnak a Nemzeti Levéltárat illető dokumentumok visszatartásával, azt nem csak pénzbírsággal sújthatják, hanem eltilthatják attól, hogy bármilyen közhivatalt betöltsön az Egyesült Államokban.

A Washington Post azonban most „a nyomozást ismerő emberekre” hivatkozva azt állítja, hogy az FBI arról kapott információkat, hogy Trump nemzetbiztonsági dokumentumokat, köztük atomfegyverekre vonatkozó információkat vitt magával a Fehér Házból.

A lap szerint a nekik névtelenül nyilatkozó források „nem árultak el további részleteket arról, hogy milyen típusú információkat kerestek az ügynökök, beleértve azt is, hogy az Egyesült Államok vagy más nemzet tulajdonában lévő fegyverekről van-e szó. Azt sem mondták, hogy a házkutatás során találtak-e ilyen dokumentumokat”.

Az igazságügyi minisztérium egyik volt tisztviselője a lapnak azt mondta, hogy ha valóban a „legmagasabb minősítési szintű” dokumentumokat kerestek, akkor érthető, hogy az FBI hirtelen lépett.

A Washington Post információjával kapcsolatban eddig sem az amerikai kormányzat, sem a Trump-stáb nem nyilatkozott.

Arról tegnap írtunk, hogy Donald Trump a razzia óta árulókat keres a stábjában, mert azt feltételezi, hogy valaki információkat szivárogtat a hatóságoknak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés