Hirdetés

Gyülekezik a nép, rengeteg rendőrt vezényeltek Navalnij temetésének helyszínére

Nap Híre portré Nap Híre

A néhai politikus munkatársai közölték, hogy még mindig nehézségekbe ütköznek a búcsúztatás megszervezése közben.

Ahogy arról korábban a Naphire.hu is beszámolt, Alekszej Navalnij a hónap elején hirtelen halt meg egy sarkvidéki börtönben. A halála után a családnak több mint egy hétig kellett könyörögnie, hogy láthassák és kiadják nekik a férfi holttestét, hogy tisztességesen elbúcsúzhassanak tőle. A holttestet Navalnij édesanyja, Ljudmila Navalnaja nyolc nappal a férfi halála után láthatta csak.

Évekig ő volt Vlagyimir Putyin legtekintélyesebb bírálója. Navalnij özvegye, Julija Navalnaja, valamint a világ számos vezetője az orosz elnököt tette felelőssé haláláért.

Végül kiadták a politikus holttestét az édesanyjának, így elkezdődhetett a temetés megszervezése.

A néhai ellenzéki politikus szóvivője, Kira Yarmysh kiemelte, nem tudtak halottaskocsit találni, ami a holttestet a templomban szállíthatná - írja az ATV.

Navalnij csapata szerdán jelentette be, hogy a gyászszertartást moszkvai idő szerint délután 2 órakor tartják, a temetésre pedig ezt követően, délután 4 órakor kerül sor a Boriszovszkoje temetőben.

Péntek délelőtt már rengetegen gyűltek össze a temetésre.

A BBC Newshournak nyilatkozva Leonyid Volkov, Navalnij volt kabinetfőnöke azt mondta, aggódik amiatt, hogy mi történhet a moszkvai szertartáson.

„Attól tartok, hogy meglepetések várhatók... őszintén szólva, ahogy most beszélek, nem tudom, hogy valóban megengedik-e majd az embereknek, hogy elbúcsúzzanak Alekszejtől” 

- jelentette ki. Mint ismert, az orosz hatóságok az elmúlt években a korábbinál is keményebben léptek fel minden olyan akció ellen, amely a kormány bírálataként lehet értelmezni. A Navalnij halálára való megemlékezésre tett kísérleteket is keményen visszaverték, az ideiglenes emlékműveket eltakarították, és négyszáznál is több embert tartóztattak le.

A közösségi médiában csütörtök délután terjedő fotókon erős rendőri jelenlét és kordonok voltak láthatóak mind a templomnál, ahol a megemlékezést tartják, mind a temetőnél, ahol Navalnijt eltemetik.

Egyes beszámolók szerint a temetőt körülvevő utcai lámpákra térfigyelő kamerákat szereltek a hatóságok. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés