Hirdetés

Elözönlötték Európát a gusztustalan rovarok: van okunk aggódni miattuk?

Nap Híre portré Nap Híre

Mint azt a naphire.hu is megírta, Franciaországban gyakorlatilag kitört a pánik az ágyi poloskák elszaporodása miatt, olyannyira, hogy akár még a jövő évi olimpiai játékok megszervezése is veszélybe kerülhet. De nemcsak a franciák pánikolnak az undorító rovatok miatt, az Egyesült Királyságban is egyre aggasztóbb a helyzet, lapunk pedig arról is beszámolt, hogy a Szent Margit kórházban is megjelentek az ágyi poloskák.

Mivel az ágyi poloska egyre több országban okoz problémákat, ezért nem árt tájékozódni arról, hogy pontosan mivel is állunk szemben. Poloska-kisokos következik. 

Mit kell tudni az ágyi poloskáról?

Hivatkozás másolása

Ezek a rovarok nagyon kicsik, a kifejlett egyedek körülbelül 5 mm hosszúak és ovális alakúak. Hat lábuk van, és lehetnek sötétsárgák, vörösek vagy barnák. Világszerte mintegy 90 fajuk létezik. Az ágyi poloska megnevezés azonban kissé félrevezető lehet, ugyanis nemcsak a matracainkba szeretnek beköltözni ezek a rovarok, hanem a ruháinkon, bútorainkon, ágykereteinken is boldogan elélnek, de még egy laza tapéta mögé is befurakodnak. 

Hogyan vehetjük észre az apró rovarok jelenlétét?

Hivatkozás másolása

Például, ha az ágyneműn apró vérfoltokat találunk, akkor előfordulhat, hogy épp összenyomtunk egy ágyi poloskát. De az apró barna foltokra is figyelni kell, ami akár a bútorokon is feltűnhet, ugyanis ezek a foltok akár egy poloska ürülékei is lehetnek.

Az ágyi poloskák megcsípik az embert, ha épp ahhoz van kedvük. Általában ezek a csípések viszketnek, és gyakran több „sebet” is ejtenek az emberen, így sorban vagy csoportosan jelenhetnek meg vörös foltok. A csípések nyoma egyébként sötétebb bőrön akár lila is lehet, és nehezebb észrevenni őket. 

Hogyan kezeljük a poloskacsípéseket?

Hivatkozás másolása

A csípésük kellemetlen, de általában nem veszélyes. Nagyon viszkethetnek, és előfordulhat némi fájdalmas duzzanat is, de általában ezek egy hét alatt maguktól elmúlnak. Nedves ruhával azonban enyhíthetjük a viszketést és a duzzanatot, és arra oda kell figyelni, hogy tisztán tartsuk a bőrünket. Kerülni kell ugyanakkor a vakarózást.

A csípés az arra érzékenyeknél akár súlyos allergiás reakciót is kiválthat, ám ez ritka.

Érdemes háziorvoshoz fordulni abban az esetben, ha a csípések tovább terjednek, vagy akkor, ha gyógyszeres kezelés után is fájdalmasak és duzzadtak maradnak. 

Nagyon nehéz megszabadulni az ágyi poloskától

Hivatkozás másolása

Nem lehetetlen, de nagyon nehéz megszabadulni az ágyi poloskától, mindenesetre azért van néhány lépés, amivel segíthetünk a helyzeten. 

Ha netán az ágyneműben vagy a ruhánkon találnánk poloskát, akkor forró mosással át kell mosni, és legalább 30 percig forró fokozaton szárítani kell a ruhaanyagot. Azzal is segíthetünk, ha a ruhát vagy ágyneműt egy műanyag zacskóba csomagolva 3-4 napra a fagyasztóba rakjuk. 

Elengedhetetlen a rendszeres takarítás. Bár az ágyi poloskák a tiszta és a piszkos helyeken egyaránt megtalálhatók, de a takarítás segíthet kiszúrni őket. 

Fontos az ágyak körüli rendetlenség elkerülése, valamint a használt bútorok ellenőrzése, mielőtt a házba vinnénk őket. 

Natalie Bungay, a Brit Kártevőirtó Szövetség munkatársa úgy fogalmazott a BBC-nek: fontos, hogy ne szégyelljük, ha ágyi poloskát találunk otthonunkba, hanem mielőbb hívjunk szakértőt, kártevőírtót. Arról is beszélt, hogy kis odafigyeléssel megóvhatjuk magunkat a kellemetlenségtől, ugyanis mint mondta, „a megelőzés mindig jobb, mint a gyógyítás.”

Ha úgy érezzük, hogy olyan helyen jártunk, ahol éppen poloskajárvány van, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy ellenőrizzük az összes személyes holminkat” – mondta, hozzátéve, hogy előfordulhat, hogy a bőröndökbe férkőznek be az ágyi poloskák.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés