Hirdetés

A gáz elzárása után brutális lépés jöhet az oroszoktól

 portré

Oroszország már nem csak az olaj és a gáz elzárásával fenyeget, mellé került az élelmiszer is. Úgy tűnik, ezzel hatékonyan tudja zsarolni a közel-keleti, valamint az észak-afrikai országok vezetőit. 

Oroszország legutóbbi lépései, mint például a gazdálkodók földjének elfoglalása és az ukrán búza külföldi eladásra való ösztönzése, mind a Kreml katonai hadműveleteivel párhuzamosan zajló geopolitikai csatározás része.

Míg a nyugati szövetségesek egységet mutatnak Ukrajna támogatását illetően, addig a közel-keleti, afrikai és ázsiai fejlődő gazdaságok fölött Oroszország próbálja kiterjeszteni befolyását. Nyugati tisztviselők szerint a Kreml célja az, hogy az élelmezési válsággal kapcsolatos aggodalmakat a szankciók enyhítésére és a tűzszüneti tárgyalásokra használja föl.

Afrikát már megnyerték az oroszok

Hivatkozás másolása

Amerikai diplomaták attól tartanak, hogy az orosz stratégia működik, az afrikai és közel-keleti szervezetek vezetői az elmúlt hetekben az Oroszországgal való szoros kapcsolatokat hangsúlyozták.  Az Afrikai Unió elnöke, felszólította Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot, Ukrajna területi integritását és nemzeti szuverenitását. Májusban azonban már arra figyelmeztette az európai tisztviselőket, hogy az orosz bankok letiltása a SWIFT-rendszerről nehezíti, sőt ellehetetleníti a kontinens élelmiszer-ellátásának fenntartását.

A NATO bevonása is felmerülhet, de mindenki tart a veszélytől

Hivatkozás másolása

Az egyik kérdés, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár alkut tud-e kötni Ukrajna gabonájának piacra juttatása érdekében. Az ENSZ áprilisban támogatta azt a tervet, hogy Törökország koordinálja azon tengeri aknák eltávolítását, amelyeket Kijev az orosz támadások megelőzésére juttatott a kikötőibe.

A tárgyalások azonban az aknák közötti biztonságos útvonal kialakítása felé terelték a folyamatot, részben Ukrajna azon aggodalma miatt, amely szerint Oroszország kihasználhatja az úszó robbanótestek eltávolítását. Gabonakereskedők és diplomaták szerint a Nyugat erőfeszítései valószínűleg nem lesznek elegendők a szegényebb országok élelmezésére.

Ha az ENSZ által lebonyolított tárgyalások során nem sikerül kihozni az idei nyári gabonatermést Ukrajnából, akkor a NATO vagy más haditengerészet hajói felé érkezhetnek olyan kérések, hogy biztosítsák a szállítmányok biztonságos átjutását a Fekete-tengeren - írja az Index.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés