Hirdetés

Eldőlt: hamarosan ön is 4 napot dolgozhat egy héten

Morvay Péter portré Morvay Péter

Elsöprő sikert hozott a 4 napos munkahét globális kísérleti programja, a résztvevők 97 százaléka ezt választaná a jövőben is.

Hat hónapon át 33 vállalat és 903 munkavállaló vállalta azt, hogy kipróbálja a rövidebb, de intenzívebb munkarendet, változatlan fizetés mellett. 

A CNN beszámolója szerint egyetlen olyan vállalat sem volt, amelyik ragaszkodna a korábbi ötnapos munkarendhez való visszatéréshez, és a válaszadó alkalmazottak 97%-a is így döntene.

Mint arról beszámoltunk, az elgondolás Magyarországon sem ismeretlen, legutóbb például a tatabányai önkormányzat vezetett be négy napos munkarendet, de a Telekom is megpróbálta a 4 napos munkahetet.

A globális kísérletben részt vevő vállalatok többsége az Egyesült Államokban és Írországban működik. A felmérésben részt vevők a termelékenység és a teljesítmény alapján 10-ből 9-re értékelték általános tapasztalataikat. (A másik nagy siker a rezsi miatt a home office a cégeknél)

A munkavállalók ugyanilyen pozitívan nyilatkoztak a kísérletről, csökkent a stressz, a fáradtság, az álmatlanság és a kiégés köreikben, így a legtöbben

az általános fizikai és mentális egészségük javulásáról számoltak be.

A munkahelyi hatékonyság is javult a 4 napos beosztás mellett
A munkahelyi hatékonyság is javult a 4 napos beosztás mellett Máthé Zoltán / MTI Fotószerkesztőség

A kísérlet a vállalati pénzügyeknek is jót tett. A felmérés szerint az átlagos bevétel 38%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Juliet Schor, a Boston College szociológiaprofesszora és a kísérlet vezető kutatója elmondta, hogy a munkavállalók meglepő módon a rövidebb munkaidő ellenére nem számoltak be túlzott megterhelésről az intenzitás növekedése miatt.

Jon Leland, a kísérletben részt vevő közösségi adománygyűjtő portál, a Kickstarter stratégiai vezetője „igazi win-win” helyzetként jellemezte az új menetrendet.

„A 4 napos munkahét felszabadító hatással volt a vállalkozásunkra és az embereinkre. A munkatársak koncentráltabbak, elkötelezettebbek és elhivatottabbak, ami 

segít nekünk abban, hogy jobban elérjük a céljainkat, mint korábban.

A munkahét lerövidítésére irányuló kezdeményezések az elmúlt években egyre népszerűbbek. Mivel a világjárvány idején munkavállalók milliói álltak át távmunkára - csökkentve ezzel a megterhelő ingázási időt és költségeket -, ezek a reformok még inkább felgyorsultak, és az eredmények is biztatóak. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés