Hirdetés

Apokaliptikus, 200 kilométer per órás széllel érkezett meg a Milton hurrikán Florida partjaihoz

Nap Híre portré Nap Híre

Megérkezett Floridába a Milton hurrikán, a vihar 200 kilométer per órás széllökéssel csapott le a partokra - közölte magyar idő szerint csütörtökre virradóra az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC), írta meg a HVG

A portál az ügynökség tájékoztatása nyomán azt írta: a Milton északkeleti irányba, az Atlanti-óceán felé halad, körülbelül 25 kilométer per órás sebességgel. A hurrikán Tampától délre ért partot, majd a nap folyamán átszeli Floridáit. Az NHC szakértői arra számítanak, hogy a vihar várhatóan jelentősen lassul majd, ahogy átvonul az államon, de addig is „életveszélyes” viharhullámokra, szélre és árvizekre figyelmeztetnek.  

A vihar miatt már több mint 1,1 millió háztartásban nincs áram, de vannak, akik az evakuációs felszólítás ellenére is otthon maradtak. 

Rick Scott floridai szenátor úgy fogalmazott, aggódik azokért a lakosokért, akik úgy döntöttek, hogy nem hagyják el az otthonukat. "Vannak emberek, akik nem hagyták el az otthonukat, pedig el kellett volna. Róluk most már nem tudunk gondoskodni. Nincs más választásuk, a helyükön kell maradniuk, meg kell húzniuk magukat, és életben kell maradniuk. Aggódom a mentőink miatt is, akik elindultak, hogy segítsenek ezeknek az embereknek, és az életüket kockáztatták miattuk” – mondta. 

Tornádók csaptak le a Milton érkezése előtt

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, tornádók alakultak ki és okoztak károkat Florida területén szerdán azt megelőzően, hogy a szövetségi állam területét elérte volna a Milton hurrikán. A  Florida keleti partján fekvő St Lucie megye seriffi hivatala a BBC-nek azt mondta, hogy a közösségükben több haláleset is történt a térségre lecsapó tornádók miatt - írja a HVG. 

A Milton hurrikánt megelőző intézkedések részeként Florida területén mintegy 6 millió embert érintett kitelepítési intézkedés. Elsősorban a tengerparti és a tengeren közvetlen összeköttetésben álló vizek közelében élőknek kellett elhagyniuk lakásaikat, mert a hurrikán akár 3-4 méter magas szökőárral öntheti el az ingatlanokat. A legsúlyosabb károkat a Tampa-öbölben és környékén, valamint Sarasotában várják. 

Bár a hurrikán a szerda délutáni órákban 3-as fokozatú viharrá mértéklődött, ám a szakértők szerint ez nem csökkenti számottevően a károkozás várható mértékét és a szokőár magasságát. A hurrikánnal együtt akár 300 milliméter csapadék is érkezhet Florida középső részére.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés