Hirdetés

Van egy nagy baj a 13. havi nyugdíjjal, megszólalt a szakértő

Nap Híre portré Nap Híre

Szerinte alapvetően jó dolog a plusz pénz, viszont az elosztás problémás.

Farkas András nyugdíjszakértő kiemelte, hogy politikai szempontból is rendkívül fontos a 13. havi nyugdíj, és alapvetően a plusz egyhavi juttatás pozitív, hiszen olyan, mintha 8,3 százalékos nyugdíjemelést kapnának az ellátásban részesülők, az egyenlőtlenségek így is szembetűnők.

„Ez nyilván rendkívül fontos, és az elszegényedési csúszda meredekségét enyhíteni képes jelentős mértékben. Csakhogy az, hogy mindenki a saját nyugdíja összegével megegyező mértékű 13. havi nyugdíjat kap, nem képes a korábban felhalmozódott méltánytalanságokat kezelni, és ez hozzájárul ahhoz, hogy minden évben egyfajta turbófokozatban löki a nyugdíjas társadalom tagjainak a szétszakadását” 

– mondta.

A szakértő elmondta, hogy idén összesen 520,5 milliárd forintot fizettek ki a 13. havi nyugdíjra, azonban csak akkor lehetne méltányos az elosztás, ha korrekciós mechanizmusokkal próbálnák csökkenteni az egyenlőtlenségeket – írja az Infostart

Hozzátette, hogy a nyugdíjemelés egységes, százalékos mértékű emelése is fokozza az egyenlőtlenségeket, melyek az alacsonyabb és a magasabb ellátásban részesülők között tapasztalhatók. Úgy véli, hogy ezek „halmozzák a méltánytalanságot a rendszerben”.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés