Hirdetés

Több pénzt kaphatnak a magyar nyugdíjasok, csupán egy dolgot kell tenniük

Nap Híre portré Nap Híre

Nagyon fontos dologra hívta fel a figyelmet a szakértő.

Változnak a nyugdíjelőlegekre vonatkozó előírások 2024-ben. Molnárné Balogh Márta tb-szakértő az adó.hu-n azt írja, „minden év elején a január 1-je és az év márciusában megjelenő valorizációs szorzószámok közötti időszakban benyújtott nyugdíjigények esetén nyugdíj előleg megállapítása történik a nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges valorizációs szorzószámok közzétételéig.”

„Ettől az időszaktól függetlenül is szükség lehet előleg megállapítására, mivel a nyugdíjigény elbírálása iránti eljárás, amelynek során a nyugdíjjogosultság elismerése és a nyugdíj összegének kiszámítása is történik, sokszor nem egyszerű folyamat” – fogalmaz.

A jogszabály azon része nem változik, mely szerint „a tárgyévi valorizációs szorzószámok hiánya, adatok hiánya vagy egyéb ok miatt az igénybejelentéstől számított 30 napon belül nem határozható meg, akkor a rendelkezésre álló adatok alapján az igénylő részére előleget kell megállapítani és folyósítani. A nyugellátás megállapításakor a nyugellátás összegébe a folyósított előleget be kell számítani.”

Nyugdíjelőleg megállapítása

Hivatkozás másolása

Viszont ami újdonság, az az, hogy 2024-től kezdve a nyugdíjelőleget az eddigiektől eltérően nem határozatként, hanem végzésként kell megállapítani, azonban ennek csak jogi vetületei vannak, „a nyugdíjelőleg szerepét, rendeltetését nem fogja befolyásolni” a szakértő szerint.

Van azonban egy új lehetőség is, mely azokat érinti, akiknél a nyugdíj igénylése elhúzódik, eszerint az új szabály szerint abban az esetben, ha az igényléstől számított négy hónapban nem bírálják el a kérelmet, az igénylő kérheti a nyugdíjelőleg összegének megváltoztatását. Ez magasabb nyugdíjelőleget eredményezhet. Amennyiben már folyósítottak az igénylőnek előleget, akkor fordítva is elsülhet a dolog, mert a nyugdíjelőleg megállapításakor a már korábban folyósított előleget is számolják.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés