Hirdetés

120 éve halt meg a botrányhős zseni, aki miatt van Gogh levágta a saját fülét

Morvay Péter portré Morvay Péter

1903. május 8-án a csendes-óceáni Marquesas-szigetekről Martin püspök levelet írt franciaországi felettesének:

„Itt az egyetlen említésre méltó esemény, hogy hirtelen meghalt egy Gauguin nevezetű, megvetésre méltó egyén, aki neves művész volt, 

de ellensége Istennek és mindennek, ami erkölcsös.”

Az 55 éves korában elhunyt festő magánélete valóban még mai szemmel is botrányos volt, rendszeresen 13-14 éves lányokat vett maga mellé társnak, de kétségtelen, hogy művészeti hatása korszakalkotó.

Gauguin posztimpresszionista festőként életének nagy részét a Csendes-óceán szigetein töltötte, különösen Tahitin és a Marquesas-szigeteken. 

A paradicsomi szigeteken festett képein szereplő lányok és nők közül tobben Gaugin szeretői lettek
A paradicsomi szigeteken festett képein szereplő lányok és nők közül tobben Gaugin szeretői lettek

Művészetére jellemzőek a világos színek, a laposabb formák és a kifejező, dekoratív minták, amelyeket az egzotikus trópusi tájak és a polinéziai kultúra ihlettek. 

A művész soha nem tanult festeni, és a fiatalkorú tehetségektől eltérően, ő csak későn, 27 éves korában alkotta első képét.

Tengerészként bejárta a fél világot, majd tőzsdeügynökként Párizsban dolgozott, de később a művészeti tanulmányai és a festés iránti szenvedélye miatt felhagyott az üzleti élettel, és teljesen a festészetnek szentelte magát. 

Családját és öt gyermekét is elhagyta, ezután az egzotikus Karib-tengeri szigetre, Martinique-re utazott. Saint-Pierre, a főváros közelében, egy kunyhóban laktak.

Innen még egyszer visszatért Franciaországba, ahol ekkor már a fiatal művészek a szimbolizmus mesterét látták benne. 

Az 1880-as évek végén elkezdte kidolgozni saját stílusát, amelyben a francia posztimpresszionizmus és a japán művészet hatásai érvényesültek.

1888 októbere és decembere között Arles-ban tartózkodott van Gogh-nál. Három hónapot töltött barátja házában, heves csetepaték közepette, 

mígnem a karácsony előtti napon van Gogh borotvával támadt rá. 

A tébolyodott holland festő-zseninek ettől olyan lelkiismeret-furdalása támadt, hogy levágta egyik fülét. 

Gauguin élete hátralévő részét már az óceániai szigeteken töltötte, részben kiskorú „múzsái” és kalandor festőbatárai társaságában.

A művész élete végéig szegényen élt és nem élte meg azt, hogy munkái milyen hatással lettek később az avantgárd művészekre, és milyen jelentős hatást gyakoroltak a modern művészet fejlődésére.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés