Hirdetés

Elképesztő kincsekre bukkantak a 11 éves magyar kislány szobájában

 portré

Az évtizedek óta festményekkel foglalkozó szakemberek sem találkoztak olyan tehetséges festőművésszel, mint a Budapesten élő, 6. A osztályos Sávolt Karolina. Csak a kamarakiállítása megnyitójának napján négy alkotása talált új gazdára.

Sorra érkeztek az üzletemberek, művészek, világhírű sportolók a 11 éves Sávolt Karolina első kamarakiállítására, a Godó Galéria és Aukciósházba. Huszonöt festmény lógott a falon, valamennyit Karolina festette. De már rögtön  az első kép előtt földbe gyökerezik a lábuk. Mire a huszonötödik képhez értek, már biztosak volta benne, hogy Isten a tenyerében fölemelte magához ezt a kislányt.

 

A kiállítás szombaton bezárta kapuit. Karolina varázslatos mesevilágot megjelenítő képei pedig - amiken színpompás tukánok, trópusi növények és állatok és gyönyörű nők a főszereplők - visszaköltöztek a budai szobájába.

- Ovis korom óta rajzolgattam, de két éve, amikor a pandémia betört, kezdtem el igazán festeni. Az íróasztalomon elől hagytam egy absztrakt rajzomat, amit a szüleim észrevettek. Emlékszem, azonnal hívtak, hogy beszélni szeretnének velem és megkérdezték, hogyan rajzoltam, és mi a tervem, mit szeretnék ezzel – mesélte a naphire.hu-nak Karolina.

A tízéves kislány otthon, online tanult olajjal festeni, kísérletezett a színekkel, a különböző technikákkal. Idővel már érezte, hogy jó, amit csinál.  Közben az összes mesekönyvét lecserélte, születésnapra, karácsonyra könyveket, albumokat kapott, amelyekből a reneszánsz kortól a napjainkig megismerte a világhírű mesterek életét. Karolina előbb egy festőállvánnyal kezdte, aztán egyre több sorakozott a szobájában. Amikor már nem fért el, kiköltözött az édesanyja irodájába, majd a helyhiány miatt a nappaliba.

- Látom magamban, hogy mit szeretnék megvalósítani. Ezt lerajzolom, megtervezem egy papírra, majd a vászonra, kikeverem a színeket és lefestem – folytatja Karolina. - A legújabb képeim már a természetvédelemről, az állatokról, a környezet szeretetéről szólnak. Egyszerre három-négy festményen is dolgozom, mikor melyikhez van kedvem. Ismeretterjesztő céllal memóriakártyát is elkezdtem festeni, ennek az igazi értéket az adja, hogy a farkastól a gólyáig, a hódtól a rétisasig, a nagy fülemülétől a vidráig csupa védett állat kerül a lapokra. És miközben közösen játszik vele a család, megtanulja a hazai védett állatok nevét is.

Karolina elárulta, a festészete hatással van a környezetére: az osztálytársai, a barátnői közül többen is elkezdtek festeni, akik közül többen is eljöttek a kiállítására. Úgy véli, egy festmény sosincs kész, mindig van mit tökéletesíteni rajta. És mint mondja, nem fáj, ha megválik egy képtől, hiszen az másoknak örömet szerez.

- Az egyik célom, hogy nyissak egy önálló stúdiót, ahol olyan gyerekek tanulhatnak majd, akiknek nincs lehetőségük a képzőművészetre, azon belül a rajzolásra, agyagozásra, szobrászatra, vagy a festészet elsajátítására. Lesznek majd művésztanárok, de én is szívesen megosztom velük a tudásomat - tervezget a kislány.

- Sávolt Karolinához hasonló tehetséggel még életemben nem találkoztam. Amit ez a kislány tud, az annyira egyedi, hogy nem lehet hova besorolni. Ez a „Karolina stílus”, ami az ő védjegye -  magyarázta a naphire.hu-nak Bodó János, a galéria tulajdonosa. - Amikor Karolina  legelső festményét megláttam, tízéves volt csupán, de egy aukcióra betettem. Egy ismerősömet az árverés napján az ajtóban fogadtam. Azt mondta, azt a képet szeretné megvenni, amit az a tízéves kislány festett. Mondtam, rendben, odavezettem őt a képhez, és kiderült, hogy már valaki megvette.

- Még nem tudom, hogy felnőttként mi leszek, de azt szeretném, hogy a festészet mindig a részem maradjon. Mióta ecsetet fogtam, megváltozott az életem. A festés olyan örömet, boldogságot jelent számomra, amitől úgy érzem, így vagyok teljes – teszi hozzá Karolina. Aki egyébként kiválóan beszél angolul és spanyolul, kitűnő tanuló és ezenkívül olyan szinten teniszezik, hogy a magyar korosztályos válogatott tagja, a ranglistán előkelő helyen szerepel.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés