Hirdetés

12 országból, cseppenként gyűjtené össze a kieső LNG-gázt az unió

 portré

USA, Egyiptom, Izrael, Kanada, Dél-Korea, Japán, Azerbajdzsán, Algéria, Norvégia, Angola, Nigéria és Szenegál alkotja azon országok sorát, aki arra lesznek hivatottak, hogy pótolják az oroszok elleni szankciók miatt kieső földgázt.

Minden követ megmozgatnak az uniós szakemberek, hogy új forrásokat kutassanak fel, s minél kevesebbre szorítsák vissza az Oroszországból beszervezendő gáz mennyiségét.

Az eddig ismert források mellett újak is szerepelnek. Eszerint Angolát, Nigériát és Szenegált is olyan forrásként azonosították, amelyek jelenleg nincsenek kihasználva, viszont nagy mennyiségben lennének képesek cseppfolyósított földgázt (LNG) szállítani Európába.

Az Egyesült Államokból idén plusz 15 milliárd köbméter szerezhető be, később évi 50 milliárd köbméter lehet az import. E tekintetben háromoldalú megállapodás aláírását tervezik Egyiptommal és Izraellel is. Kanadával még ki kell dolgozni a részleteket, Dél-Korea és Japán viszont már át is irányított néhány korábban általa lekötött LNG-szállítmányt Európába, valószínűleg katari forrásból. Az Azerbajdzsánból gázt szállító déli vezeték kapacitását meg kellene duplázni, hogy elérje az évi 20 milliárd köbmétert. Algéria és Norvégia pedig ezt már meg is tette.

Összességében vezetékeken keresztül 10 milliárd köbméterrel szeretné növelni a nem orosz gázimportját az EU, míg az LNG-behozatalt 50 milliárd köbméterrel. Ha minden az uniós tervek szerint is alakul, idén még akkor sem lesz nélkülözhető teljesen az orosz import - írja a g7.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés