Hirdetés

100% felett az infláció, óriási a válság, beindult a dekadens hedonizmus

Morvay Péter portré Morvay Péter

Argentínában már 114 százalék felett van az infláció, ez a harmadik legmagasabb a világon, csak Libanonban és Venezuelában rosszabb a helyzet.

Egyedül áprilisban három hét alatt 25 százalékkal esett az argentin peso.

Az elszabadult pénzromlás egyedüli nyertesei az éttermek 

– írja helyszíni tudósításában a New York Times.

A látszólagos ellentmondás oka, hogy az argentinok igyekeznek minél gyorsabban megszabadulni a pénzüktől, ahogy Hofi Géza régi szlogenje mondta: „Romoljon nálad tovább!”

Akik tehetik – elsősorban a közép- és felsőbb osztályok tagjai – gyakrabban járnak étterembe, ami fellendítette az ágazatot.

Argentinában már 114 százalék feletti az infláció
Argentinában már 114 százalék feletti az infláció Bloomberg

„A válságok lehetőségeket jelentenek”

– állítja egy Buenos Aires-i étteremtulajdonos, aki nemrég nyitott újra egy történelmi német éttermet, amely a világjárvány idején bezárt.

A fellendülés azonban csak látszat, mert a tartalékok a középosztályban is fogytán vannak. A nagyobb beruházásokat – ingatlan vagy autóvásárlás, de akár egy nagyobb nyaralás – már nem engedhetik meg maguknak.

„A pillanatnyi boldogságot keresik tömegek” 

– idézi az amerikai lap az argentin étteremtulajdonost.

„A válság holnap még nagyobb lesz, legalább ma érezzem jól magam, mondják a vendégeink.”

Az éttermek és bárok hangulata gyakran a dekadens, „utánam a vízözön” korszakokat idézi a tudósítás szerint, kétes hírű bűvészekkel, vacsora közbeni drag-show-kkal. 

Pedig a kétezres évek elején - az 1998-2002 közötti nagy válság után - úgy tűnt, Argentína magára talál, de az elemzők szerint a Nemzetközi Valutalap beavatkozása az átmeneti fellendülés után csak mélyebb válságba taszította a latin-amerikai államot.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés