Hirdetés

Nagy a baj, ha 10 másodpercnél rövidebb ideig bírod egylábon

 portré

Egy tanulmány szerint előre jelezheti az élet vagy a halál valószínűségét az egyik lábon való 10 másodpercig tartó egyensúlyozás. 

A kutatás szerint kétszer nagyobb valószínűséggel hal meg a következő évtizedben az, aki jelenleg 10 másodpercig sem tud egyensúlyozni féllábon állva. Az egy lábon való egyensúlyozás képessége hosszabb várható élettartamra utal. A British Journal of Sports Medicine-ben kedden megjelent tanulmány megállapította, hogy az egyén egyensúlyi képessége élete hatodik évtizede végéig is megőrizhető – ami azt jelenti, hogy a várható élettartam mutatója az aerob erőnlét, a hajlékonyság és az izomerő.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Claudio de Araújo szerint a rossz egyensúly az idősek gyengeségével áll összefüggésben, és a mozgásszervi gondok elsődleges mutatói hanyatló egészségi állapotnak:  "Ha Ön 70 évesnél fiatalabb, akkor várhatóan sikeresen teljesíti a 10 másodpercet" – idézi Araújót a usatoday.com. Azt javasolja, hogy az emberek próbáljanak ki egy 15 másodperces egyensúlytesztet a reggeli rutinjuk során, amikor például  fogat mosnak (persze nem feltétlenül közben), hogy teljesítményüket jólétük barométereként használják.

A kutatásba 1702, 51 és 75 év közötti résztvevőt vontak be, az átlagéletkort 61 évben határozták meg. Csak olyan egyéneket vontak be az elemzésbe, akik egyenletesen tudtak járni. Ezután a résztvevőket arra kérték, hogy álljanak egy lábon 10 másodpercig anélkül, hogy bármit is megfognának. 

Minden ötödik alany megbukott a teszten. Minden résztvevő háromszor próbálta rátenni a másik lábát a teherviselő lábra – akár mezítláb, akár sportcipőben.

A végső eredmények azt mutatták, hogy a halálozás kockázata 10 éven belül 1,84-szer nagyobb volt az egyensúlyteszten megbukott résztvevőknél, mint azoknál, akik sikeresen teljesítették azt. Araújo azonban megjegyezte: "Ez egy megfigyeléses tanulmány, és mint ilyen, nem állapíthatók meg az okok. Mivel a résztvevők mind fehér brazilok voltak, az eredmények nem biztos, hogy szélesebb körben alkalmazhatók más etnikumokra és nemzetekre."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés