Hirdetés

Rossz irányba tart a világ? A YouTube boldogabbá teszi az embereket, mint egy beszélgetés

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy új kutatás szerint a YouTube-on taláható videók nézése boldogabbá teheti az embereket, mint az ismerősökkel vagy munkatársakkal folytatott beszélgetések. 

A három tanulmányt felölelő kutatás - melyben 1080 embert kérdeztek meg az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban - megállapította, hogy a válaszadók 52%-a érezte úgy, hogy erős paraszociális kapcsolatban áll más emberekkel, míg 36%-uk azt mondta, hogy közelebb érzi magát egy YouTuberhez.

A paraszociális kapcsolatokban olyan valakihez kötődünk, akivel még sosem találkoztunk - például egy influenszer vagy egy híresség. Ám ez nem egy ördögtől való dolog, sőt, a pszichológusok szerint az ilyen típusú kapcsolatok kulcsfontosságú szerepet játszhatnak abban, hogy az emberek kevésbé érezzék magukat egyedül - írja a New York Post. 

"A paraszociális kapcsolatok fontos részét képezik pszichológiai eszköztárunknak, amikor úgy érezzük, hogy vannak olyan emberek, akik képesek megerősíteni és támogatni minket a szükség idején, még akkor is, ha a valóságban soha nem találkozhatunk velük” - mondta Dr. Veronica Lamarche, a tanulmány szerzője, az Essex Egyetem pszichológusa. Lamarche azt is megállapította, hogy az emberek a fiktív karakterek által is kedvelik és tisztelik magukat.

A kutatók hangsúlyozták azt is, hogy mindez nem a valódi emberi kapcsolatok kezelésére vagy helyettesítésére szolgál. 

"Ezek a paraszociális kapcsolatok garantáltan biztonságos menedéket nyújtanak. Lehet, hogy nem tudják úgy fogni a kezed, mint egy szeretted, de nem utasíthatnak el, vagy nem mondhatják, hogy túl elfoglaltak számodra, mert a sajád idődben és a saját feltételeid szerint tudsz hozzájuk fordulni. Azt hiszem, ez is része ezen kapcsolatok vonzerejének, hogy bizonyos értelemben mindig van valaki, aki elérhető" - fogalmazott Lamarche. 

Lamarche hozzátette, hogy eredményeik arra utalhatnak, hogy az emberek nem érzik magukat kényelmesen, ha bizonyos közösségi hálózatok előtt meg kell nyílniuk. "Ami igazán érdekes volt, hogy ezeket a paraszociális kapcsolatokat hatékonyabbnak tartottuk a gyengébb személyes kapcsolatokhoz képest. Ez talán azt sugallja, hogy az emberek nem érzik magukat kényelmesen, ha ezekre a szociális hálózatokra támaszkodnak" - jegyezte meg Lamarche.

Emily Norris háromgyermekes anyuka, aki körülbelül egy évtizede tartalomgyártó a YouTube-on, elmondta, hogy a hozzá hasonló emberek nézése a közösségi médiában lehetővé teszi a kapcsolódást hozzájuk, függetlenül attól, hogy mennyire elfoglalt, mert a videói mindig elérhetőek. 

"Ha beszélnél egy kollégáddal, vagy csevegnél valakivel az életedben, akkor potenciálisan elítélhetnek, vagy megjegyzést tehetnek, vagy mondhatnak valamit, míg, gondolom, ha csak nézel valakit - ez nem fog megtörténni. Azt hiszem, néha, amikor nézel valakit a YouTube-on, egyszerűen rezonál rád. Mindannyiunknak nagyon sűrű az élete, de ha kapcsolatra vágyunk, a telefonunkhoz vagy a laptopunkhoz fordulva szinte mindig megtehetjük ezt valakivel" - fogalmazott. 

A paraszociális vagy „egyoldalú” kapcsolatoknak azonban nyilvánvaló hiányosságai vannak. Bár - mint látható - sokan úgy vélik, hogy ezek a kapcsolatok teljesebbek, mint a gyenge kötődésű valós életbeli kapcsolatok - munkatársak, szomszédok vagy ismerősök -, azonban nem helyettesítik az erős kötődésű kapcsolatokat, azokat, amelyeket szeretteinkkel, közeli barátainkkal vagy családtagjainkkal ápolunk. 

A romantikus kapcsolatokat vagy a közeli barátokat még mindig az érzelmi szükségletek kielégítésének leghatékonyabb módjának tekintik. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés