Hirdetés

Nagy bejelentést tett a Volvo: feladta azt a tervét, hogy csak elektromos autókat gyártson

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Volvo autógyártó bejelentette, hogy feladta célkitűzését, miszerint 2030-ra kizárólag teljesen elektromos autókat fog gyártani. Közölték azt is, hogy hibrid járműveket is értékesíteni fognak. 

Az autógyártó a változó piaci feltételeket okolta a mindössze három évvel ezelőtt bejelentett cél feladása miatt - írja a BBC. 

Mint ismert, az iparágnak az elektromos járművek iránti kereslet lassulásával, valamint a Kínában gyártott elektromos autókra kivetett kereskedelmi vámok miatti bizonytalansággal kellett szembenéznie néhány jelentős piacon. Most a Volvo - amely régóta hirdeti környezetvédlemi elkötelezettségét - is csatlakozik más nagy autógyártókhoz, például a General Motorshoz és a Fordhoz, amelyek szintén visszavettek az efféle ambícióikból. 

A Volvo most azzal számol, hogy 2030-ra a termelésének legalább 90%-át elektromos autók és plug-in hibridek teszik majd ki. A svéd vállalat kis számban úgynevezett mild hibrideket is értékesíthet, amelyek hagyományosabb járművek korlátozott elektromos támogatással. "Határozottan hiszünk abban, hogy a jövőnk az elektromos hajtás” - mondta Jim Rowan, a Volvo vezérigazgatója egy nyilatkozatban. 

A Volvo közleményében azt írta, világos, hogy az elektromos autókra való átállás nem lesz lineáris, és a vásárlók és a piacok különböző sebességgel haladnak. A cég hozzátette, hogy az elektromos járművek üzleti környezete megváltozott, olyan tényezők miatt, mint a töltőinfrastruktúra lassú kiépítése és a fogyasztói ösztönzők visszavonása.

A Volvo többségi tulajdonosa a kínai Geely autóipari óriáscég, és mivel Kínában működő gyárakat használ, a kínai gyártású elektromos autók európai és észak-amerikai importjára kivetett vámok is hatással lesznek rá. Mint ismert, a múlt héten Kanada bejelentette, hogy 100%-os vámot vet ki a Kínában gyártott elektromos járművek behozatalára, miután az USA és az EU is hasonló bejelentést tett.

A nyugati országok azzal vádolják Kínát, hogy közpénzből támogatja az elektromos járműiparát, ezzel tisztességtelen előnyhöz juttatva az autógyártókat. Kína elutasította ezeket az állításokat, és a vámokat „diszkriminatívnak” minősítette.

A Ford is visszavett azokból az ambícióiból, hogy csak elektromos autókat gyártson. A múlt hónapban az amerikai autóipari óriás bejelentette, hogy elveti egy nagyméretű, háromsoros, teljesen elektromos hajtású sportkocsi (SUV) terveit, és elhalasztja a következő elektromos pick-up teherautójának piacra dobását is. A rivális General Motors szintén csökkentette az elektromos járművek gyártási céljait az elmúlt évben.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés