Hirdetés

Véget ért egy bámulatos korszak - 40 sztár búcsúztatja a Vogue legendás főszerkesztőjét

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Naomi Campbell, Cindy Crawford, Miley Cyrus, Linda Evangelista, Jane Fonda, Dua Lipa, Kate Moss és Serena Williams, csak hogy a legnépszerűbb és legismertebb sztárokat emlegessük, akik a brit Vogue magazin márciusi címlapján szerepelnek további 32 híresség mellett. Ők mindannyian azért gyűltek össze, hogy a magazin legendás és sokak által kedvelt főszerkesztőjét, Edward Enninfult elbúcsúztassák, aki tavaly jelentette be, hogy a 2024-es márciusi szám lesz az utolsó, általa szerkesztett kiadás.

A CNN arról számolt be, hogy a ghánai származású divatszerkesztő még tavaly júniusban jelentette be váratlanul a lemondását, miután több mint 6 évig állt az ikonikus brit divatmagazin élén. Az utolsó általa szerkesztett lapszám címlapjára 40 hírességet - köztük színészeket, aktivistákat, modelleket és énekeseket - gyűjtött össze, így kijelenthető, hogy egy nagy "bummal" távozik a magazintól.

A címlapon szereplő 40 popikont Steven Meisel (a címlaphoz) és Ned Rogers (a belső oldalakhoz) fotózta Manhattanben, akik Párizsból, Londonból, Milánóból, Los Angelesből és más világvárosokból érkeztek, hogy részesei lehessenek a történelmi számnak - jegyezte meg Enninful az utolsó, olvasókhoz írt levelében.

"Tudtam, hogy az utolsó számom címlapját a nőknek fogom szentelni. Hát persze, hogy nekik! A nők már közel 108 éve formálják a brit Vogue-ot, és minden bizonnyal 6 és fél éves itt töltött időm minden pillanatára hatással voltak, arról nem is beszélve, hogy egész életemben vezettek és irányítottak"

- írta Enninful. "A csapatban mindannyiunk számára egyértelmű volt, hogy egyetlen nő sem tudná összefoglalni a magazin elmúlt néhány évét. Arra volt szükségünk, hogy egy kollektív erőre támaszkodva életre keltsük azt, ami reményeim szerint egy merész, evolúciós korszak volt a Vogue életében" - tette hozzá.

Enninful távozásának híre tavaly sokkolta a divatvilágot. Az i-D-nél, a W-nél és az amerikai Vogue-nál töltött karrierje után, amely az iparág legfelsőbb szintjeit befolyásolta, Enninful az utóbbi magazin brit kiadásánál a sokszínűségért kampányolt, ami sokan szerint a nagy múltú kiadvány számára új irányt jelentett.

Az ő ideje alatt több történelmi jelentőségű első alkalomra is sor került: például Misan Harriman és Kennedi Carter fekete fotósok felkérése címlapsztorik készítésére (mindkettő 2020-ban), valamint egy 5 borítóból álló sorozat, amelyben fogyatékkal élő aktivisták, modellek és előadók szerepeltek (2023-ban).

Enninful az iparág öregedési normáit is megkerülte egy 2019-es számmal, amelyet az 50 év feletti nőknek szentelt (a címlapon Jane Fondával). Ugyanakkor a magazinnál töltött ideje alatt címlapsztár volt még a 82 éves Miriam Margolyes is, aki meztelenül pózolt a tavalyi Pride hónapi számhoz, és az akkor 85 éves Dame Judi Dench is.

2022-ben még azt pletykálták, hogy Enninful lehet az amerikai Vogue következő vezetője, bár akkoriban azt mondta a CNN-nek, hogy "nem akarja" Anna Wintour szerepét, és hogy ő nem fog egyhamar lemondani. Márciustól tanácsadói pozíciót fog betölteni a Vogue kiadójánál, a Condé Nastnál. Erről a lépésről korábban azt mondta, hogy ez a feladat "szabadságot ad neki, hogy szélesebb körű kreatív projekteket vállaljon".

Chioma Nnadi, az amerikai Vogue korábbi digitális szerkesztője eközben a brit Vogue élére kerül, így ő lesz az első fekete nő, akit erre a posztra kineveztek. Enninful korábban Nnadit "briliáns és egyedülálló tehetségnek nevezte, aki valódi vízióval rendelkezik, és aki még nagyobb magasságokba fogja emelni a kiadványt".

Utolsó szerkesztői levelében új szerepére utalva Enninful úgy fogalmazott, "eltökélt szándéka, hogy továbbra is a divat és a média hihetetlenül sokféle oldalát támogassa, és biztosítsa, hogy az elmúlt néhány év lendületét továbbra is fenntartsuk".

"Mindig kimondjuk, mert mindig ki kell mondani: Még nagyon sok mindent kell tennünk" - tette hozzá.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés