Hirdetés

Váratlan helyen bukkant fel Putyin, egy szétbombázott ukrán városba látogatott

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Az orosz állami média jelentése szerint Vlagyimir Putyin elnök meglepetésszerű látogatást tett az ukrán kikötővárosban, Mariupolban.

Vlagyimir Putyin
Vlagyimir Putyin

Mariupolt az orosz csapatok szétlőtték és elfoglalták a háborúban - emlékeztet a BBC.

Vlagyimir Putyinnak a háború kitörése óta ez az első látogatása egy megszállt ukrán területen.

A Tass hírügynökség szerint Putyin helikopterrel utazott Mariupolba. A látogatásról egy videót is közzétettek, ahol egy orosz tisztviselő azt magyarázza Putyinnak, hogyan fogják újjáépíteni a várost.

Mariupol több mint 10 hónapja van orosz megszállás alatt, miután az orosz-ukrán háború egyik leghosszabb és legvéresebb csatájában az ukrán város elesett.

Vlagyimir Putyin mariupoli látogatása egy évvel azután történt, hogy Moszkva légicsapást mért az ottani színházra, ahová civilek százai menekültek. Az épület a támadás során összeomlott, és legalább 300-an haltak meg. Ukrajna és emberi jogi szervezetek szerint a támadás háborús bűncselekménynek minősült.

Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) szerint ez a támadás. az olyan incidensek közé tartozik, amelyekért Putyin és rezsimje jogilag felelőssé tehető.

A Nemzetközi Büntetőbíróság pénteken közölte, hogy letartóztatási parancsot adott ki Putyin ellen ukrán gyerekek illegális Oroszországba toloncolásával kapcsolatos feltételezett háborús bűnök miatt. Ez azt jelenti, hogy Vlagyimir Putyint letartóztathatják, ha beteszi a lábát a bíróság 123 tagállamának bármelyikébe.

Putyin szombaton előre be nem jelentett látogatást tett a Krím-félszigeten, hogy megemlékezzen a terület Oroszország által Ukrajnától való elcsatolásának kilencedik évfordulójáról.

Az orosz elnök ekkor meglátogatott egy új orosz művészeti iskolát és egy nyári gyermektábort is – jelentette az orosz állami média.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés